Halálbüntetés kért az ügyész Szaddámra

2006.06.19. 12:51
Halálbüntetés kiszabását kérte hétfőn megtartott záróbeszédében az iraki főügyész az emberiesség elleni bűntettel vádolt Szaddám Huszein volt iraki elnökre és rendszerének hét további magas rangú tisztségviselőjére.

Az összes vádlott jelen volt a legfelsőbb iraki büntetőbíróság hétfői tárgyalási napján. Helyszíni jelentések szerint "arcuk sem rándult", amikor a főügyész a főbüntetés kiszabását kérte.

A főügyész egyebek között azt állította záróbeszédében, hogy az exdiktátor és hívei ürügyül használták 1982-ben az elnöki gépkocsikonvoj ellen elkövetett állítólagos merényletkísérletet a helyi síita lakosság elleni véres hadjárathoz, amelynek végső célja a szunnita kisebbség rendszerével szemben álló síita többség megfélemlítése volt. 148 embert kivégeztek, további százakat megkínoztak Dudzsail falu síita lakosai közül a falu területén történt merényletkísérlet ürügyén - mondta a főügyész. Szavai szerint Szaddám Huszein személyesen adott parancsot a mészárlásra, féltestvére és hírszerzőfőnöke, Barzán at-Tikríti pedig személyesen részt vett több áldozat megkínzásában.

A vád vezető képviselője szerint a dudzsaili merénylet nem létezett, csupán a régi rendszer felelősei agyalták ki. Mint mondta, Dudzsail lakosai nem tudhattak róla, hogy az elnök átutazik településükön, így nem is szervezhettek ellene merényletet. Szaddám Huszeinnek az volt a célja a koholt váddal, hogy "rábizonyítsa" az akkor illegális síita Dava Pártra: az életére tör, mert a síita többségű Iránhoz húz az akkor zajló iraki-iráni háborúban - fejtette ki a vád vezető képviselője.

A dudzsaili vérengzéssel kapcsolatos per nyolc hónapja tart, a múlt év októberében kezdődött. Az öt bíróból álló tanács most úgy döntött, július 10-ig a védelemnek is meg kell tartania záróbeszédét, hogy utána a bíróság megkezdhesse tanácskozását az ítéletről.

További büntetőperek sokasága várható Szaddám Huszein és vezetőtársai ellen. Akár az egy tucatot is elérheti a háborús bűnök és népirtás vádjával indítandó perek száma. Máris előkészületben van egy, amelyet az észak-iraki kurd lakosság ellen intézett támadások miatt indítanak Szaddám Huszein és rendszerének más vezetői ellen.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön