Megalapozatlan vádak miatt mondott le a Santer-bizottság?

MTI
2003.11.04. 13:33
Belga lapértesülések szerint előfordulhat, hogy az ügyészség Edith Cresson felmentését javasolja majd a bíróságnak a volt francia kormányfő elleni perben.

Cressont azzal vádolják, hogy amíg az előző, Jacques Santer vezette Európai Bizottságban a tudományos és oktatási ügyek biztosa volt, fiktív állást biztosított a testületnél a saját fogorvosának, és hogy a felügyelete alatt működő, Leonardo-programban a szabályok megkerülésével adott előnyöket egy francia cégnek.

Ezek a vádak akkora botrányt kavartak, hogy emiatt az egész Európai Bizottság lemondásra kényszerült 1999-ben, majd ezután alakult meg a jelenlegi testület Romano Prodi vezetésével. A francia cég kedvező helyzetbe hozásával kapcsolatos vádat azonban nem sikerült bizonyítani. A fogorvos fiktív állása igaznak bizonyult, de az ügyészség állítólag úgy véli: Cressonnak nem kellett feltétlenül tudnia minden egyes, a beosztottait érintő ügyről. Ráadásul egyes vádpontok ez utóbbi téma kapcsán nem is büntetőjogi, hanem polgári jogi per tárgyát képezik.