Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Egy török ciprióta is indul az európai parlamenti választásokon

MTI
2004.05.21. 19:21
Ötvennyolc ciprusi görög jelölt mellett egy török ciprióta is indul az európai parlamenti választásokon. Mehmet Hasguler az egyedüli, aki a megosztott szigetország északi, törökök lakta részéből jelöltette magát a megmérettetésre, amelyen Ciprus hat európai parlamenti mandátumának odaítéléséről születik döntés.

A béke közvetítője szeretnék lenni a ciprusi törökök és görögök, Törökország és Görögország között, mondta. "Amennyire csak tudok, hozzá szeretnék járulni Ciprus egységének megteremtéséhez" - tette hozzá.

Ciprus május elsején lett az Európai Unió (EU) tagja, az uniós jogszabályok azonban csak a sziget déli, görögök lakta részén léptek életbe, s ez az állapot egészen addig így marad, amíg meg nem szűnik Ciprus megosztottsága. Ennek megfelelően az európai parlamenti választásokat is csak délen tartják meg, s bár azon a ciprusi törökök is részt vehetnek, közülük kevesebb mint ötszázan iratkoztak csak fel a választójegyzékre.

A török ciprióták nem lelkesednek osztatlanul Mehmet Hasguler jelöltté válásáért. Sokan közülük úgy tartják, a Ciprusi Köztársaság csak a ciprusi görögöket képviseli.