Piroska
-2 °C
5 °C

A hollandok elutasították az európai alkotmányt

2005.06.01. 21:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Franciaország után Hollandia is nemet mondott az európai alkotmányra. Hatvankét százalékos részvételi arány mellett a szavazópolgárok hatvanhárom százaléka utasította el a dokumentumtervezetet.

A szavazók 63 százaléka utasította el Hollandiában az európai alkotmányt, derült ki a szavazóurnák zárása utáni első felmérésekből. A részvétel a vártnál jóval magasabb, 62 százalékos volt.

Csalódottságának adott hangot Jan Peter Balkenende holland kormányfő az exit poll ismeretében. Balkenende ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a történtek ellenére a többi uniós tagországban folytatni kell az alkotmányos szerződés ratifikációs folyamatát.

Az országban kétszáz éve első népszavazás eredménye jogilag nem kötelező erejű, a kormányfő azonban korábban ígéretet tett rá, hogy harminc százalékot meghaladó részvétel esetén a kormány tartja magát a népakarathoz.

B-terv nélkül

A szavazáson negyven százalék körüli részvételre számítanak. A vasárnapi francia elutasítást követő holland "nem" végleg elsöpörheti az alkotmányos szerződést. Az EU brüsszeli képviselői továbbra sem nyilatkoznak a B-tervről, vagy arról, hogy mi lesz az alkotmány további sorsa. Többségük kitart a ratifikálási folyamat folytatása mellett.

A folyamatot azonban többen is megakasztanák, elsősorban Tony Blair. Az alkotmányt még közel tucatnyi tagállam nem ratifikálta, a szerződésről népszavazáson döntő Csehországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában pedig szintén nagy az esélye az elutasítók győzelmének.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft