Bevettük magunkat az EP menzájára, és olyan nyálcsorgatást produkáltunk, hogy Pavlov-kutyái sápadtak volna az irigységtől. A belépőket egy roskadásig rakott asztal vágta gyomron, rajta a napi kínálat modelljeivel, a soknyelvűséget és a francia feliratokat áthidalandó. Egy közepesen véres, fokhagymával és spéci fűszervajjal vadított hátszínt 7,5 euróért vesztegetnek (sápatag csirkéből ez az összeállítás 6,40-ből is kijön, bélszínből pedig értelemszerűen drágább.)
A fűevők sem maradnak hoppon, egy salátatálat 2-4 euróért lehet összepakolni. És persze öblíteni is kell: egy félliteres portói, vagy rizling árszabása 5 euró körül mozog, aki viszont csak a klasszikus hétdecis butéliával éri be, annak 12-13 euróért kell a zsebébe nyúlnia.
Az Európai Parlament szerepe eredetileg csak tanácsadásra, konzultációra korlátozódott, de a testület szép lassan erőre kapott, s egyre jelentősebben befolyásolja az Unió működését. Izmosodásának első állomása az volt, amikor 1979-ben bevezették a képviselők közvetlen választását. Aztán Egységes Európai Okmány, a Maastrichti, az Amszterdami és a Nizzai Szerződés apránként bővítette jogkörét. Ma az EP-nek három fő hatásköre van.
Egyrészt részt vesz a közösségi jogalkotási folyamatban. Másrészt demokratikus felügyeletet gyakorol az uniós intézmények, különösen a már említett Bizottság felett. Jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a biztosok kinevezését, és bizalmatlanságát fejezheti ki a Bizottság egészével szemben. Harmadsorban pénzügyi hatalom összpontosul a kezében, hiszen a Tanáccsal közösen felügyeli az uniós költségvetést, és e jogcímén befolyásolhatja az EU kiadásait is. Az eljárás végén a Parlament teljességében szavazza meg vagy utasítja el a költségvetést. (Az uniós büdzsé mintegy 130 milliárd euró az idén, mintegy 2,5 százaléka a tagországok összesítette közkiadásainak.)
Bevettük magunkat az EP menzájára, és olyan nyálcsorgatást produkáltunk, hogy Pavlov-kutyái sápadtak volna az irigységtől. A belépőket egy roskadásig rakott asztal vágta gyomron, rajta a napi kínálat modelljeivel, a soknyelvűséget és a francia feliratokat áthidalandó. Egy közepesen véres, fokhagymával és spéci fűszervajjal vadított hátszínt 7,5 euróért vesztegetnek (sápatag csirkéből ez az összeállítás 6,40-ből is kijön, bélszínből pedig értelemszerűen drágább.)
A fűevők sem maradnak hoppon, egy salátatálat 2-4 euróért lehet összepakolni. És persze öblíteni is kell: egy félliteres portói, vagy rizling árszabása 5 euró körül mozog, aki viszont csak a klasszikus hétdecis butéliával éri be, annak 12-13 euróért kell a zsebébe nyúlnia.