Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

EP-listavezetők egymás közt

2004.03.23. 14:17
Schmitt Pál fogadást ajánlott a parlament integrációs bizottságának keddi ülésén, mit tud a lakosság az EU-ról, ezzel szemben Kovács László a magyar szórend fontosságára figyelmeztette "Palit". A négy parlamenti párt EP-listavezetője először ült egy asztalhoz a választási kampány során, és kiderült, mindegyikük őszinte összefogást akar.
Megvalósulni látszott Medgyessy Péter a szó legszorosabb értelmében vett közjogi gondolata a négy parlamenti párt közötti összefogásról az Országgyűlés integrációs bizottságának keddi ülésén, ahol egy alig két és fél méteres asztal mögött összepréselve beszélgettek egymással az EP-listavezetők: Dávid Ibolya, Schmitt Pál, Demszky Gábor és Kovács László. Az ülésen szó volt tettekről, őszinteségről és a kampányról is.

Riogatott és információszegény lakosság

A szocialisták listavezetője, Kovács László például, célozva a jobboldal kampányára, a lakosság riogatásától óvott. A szocialisták ugyanis azt szeretnék, ha "nem a riogatás, hanem a jövőbe vetett bizalom" jellemezné a kampányt. "Nincs ok rá, hogy katasztrófahangulattal várjuk a csatlakozást" - mondta az MSZP elnöke.

Scmitt Pál, a Fidesz EP-listavezetője viszont azt szeretné, ha a "választások etikája érvényesülne", és ha minél több nő kapna lehetőséget Strasbourgban. A Fidesz listáján például ennek szellemében "minden harmadik személy nő, azaz hölgy", illetve "nőnemű". Az MSZP két listavezetőjére (Kovácsra és Horn Gyulára) utalva, megjegyezte, hogy a Fidesz listájáról mindenki ki kíván menni Strasbourgba, hogy az ország érdekeit képviseljék. Azt is mondta, hogy a többi párttal ellentétben ő nem nemzeti minimumot akar, hanem nemzeti optimumot, amit a huszonnégy magyar képviselő "huszonnégy szívvel, huszonnégy fejjel egy üzenetcsokorban" képviselne.

Schmitt fogadást ajánlott, hogy a lakosság kilencvenöt százaléka nem tudja, milyen bizottságok vannak az EU-ban. Kovács reagálásában figyelmeztette "Palit", hogy a szórendnek nagyon fontos szerepe van a magyarban, ugyanis nem arról van szó, hogy a szocialisták két listavezetője nem akarja a magyar érdekeket képviselni Brüszelben, hanem arról, hogy nem Brüsszelben akarják a magyar érdekeket képviselni.

Valódi összefogás, tettek

Demszky Gábor, az SZDSZ listavezetője azt javasolta, hogy a négy listavezető rendszeresen tanácskozzon, és hogy fogadják el az SZDSZ egyik korábbi etikai kódexét is. A főpolgármester a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban azonnali egyeztetéseket sürgetett, bár szerinte ebben kizárólag az EP liberális frakciójára és Romano Prodira támaszkodhatnak. Az SZDSZ kampányában a nagyvárosok problémáit, az adócsökkentést és a madridi merényletek után a biztonságot kívánja majd hangsúlyozni, derült ki Demszky megszólalásából.

Dávid Ibolya megjegyezte, hogy az MDF nem csak a rendszerváltásnál és a határok megnyitásánál volt az elsők közt a sorban, hanem hivatalosan először kezdte meg mostani választási kampányát is. Demszky javaslatával kapcsolatban azt mondta, etikai kódexről beszélni addig csak porhintés, amíg nem szabályozzák például az EP választások rendjét. Dávid szerint a politikai elit szégyene, hogy az emberekben a "lázas készülődés helyett fanyalgás van", mert alapvetően információhiánnyal küzd a társadalom a csatlakozással kapcsolatban.

Szentiványi István, a bizottság szabad demokrata elnöke örült, hogy mindenki az összefogást hirdette, bár hozzátette őszintén kell akarni az együttműködést. A bizottság elnöke megállapította, hogy a szabad munkaerőáramlással kapcsolatban egységesen tudnak majd fellépni a korlátozást hozó országokkal szemben.