Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Hatszáz euróval kártalaníthatják a légiutasokat

2004.01.26. 14:23
Nagy-Britannia és Írország kivételével az Európai Unió miniszteri tanácsa jóváhagyta, hogy késés vagy túlfoglalás esetén kártérítés adható a légiutasoknak. A bánatpénz felső határa hatszáz euró, a légitársaságok tiltakoznak.
Az Európai Unió miniszteri tanácsa hétfőn jóváhagyta azt a szabályozást, amelynek értelmében a jövő évtől a légiutasok több kártérítést kapnak túlfoglalás és késés miatt. Csak Nagy-Britannia és Írország szavazott az új szabályok ellen.

Távolságtól függ a kártérítés

Ha a repülőgépre véletlenül több jegyet adnak ki, mint ahány férőhely van rajta, vagyis túlfoglalás történik, akkor az emiatt lemaradó utasnak járó kártérítés akár a 600 eurót is elérheti a távolságtól függően. Az öt órát meghaladó késésnél a jegy teljes vételárát vissza lehet kérni.

Azok, aki lemaradnak egy járatról túlfoglalás miatt, a jelenlegi előírások szerint 3500 kilométerig és kétórás érkezési késéig 75 eurót, több mint két óra késés esetén 150 eurót kaphatnak. A 3500 kilométernél nagyobb távolságra induló járatoknál négyórás érkezési késéig az utasnak 150 euró, nagyobb késésnél 300 euró jár. A 2005-ben hatályba lépő uniós szabályozás szerint 1500 kilométerig 250 euró, 3500 kilométerig 400 euró, e felett 600 euró lesz a kártérítés.

A miniszteri tanács döntése értelmében a jövőben a charterjáratok utasait is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a menetrend szerinti járatokon utazókat.

Szükséghelyzetben nincs kártérítés

Az EU adatai szerint a légitársaságok évente mintegy negyedmillió, érvényes jeggyel rendelkező ügyfelet utasítanak el túlfoglalás miatt, az összes utasnak körülbelül az egy százalékát. Szükséghelyzet okozta késés után nem jár kártérítés. Ilyennek számít a szélsőséges időjárás, illetve a sztrájk is.

Az uniós szigorítás ellen több légitársaság is tiltakozott. Különösen az olcsó jegyű társaságokat bántja a változás, mivel náluk gyakrabban fordul elő késés és járattörlés.