Alfréd
-2 °C
2 °C

Országrészük felvásárlásától félnek a ciprusi törökök

2004.03.23. 13:37
Észak-Ciprus felvásárlásától retteg a török kormány. Az elszegényedett észak-ciprusi török területek nem tudnának ellenállni a gazdag déli görögök rohamának, ezért a török kormány mentességet kér az EU szabad tőkeáramlást előíró szabályai alól.
Mentességet kér az EU szabályai alól Ciprus török részére a sziget egyesítéséről folyó tárgyalásokon a török kormány. Abdullah Gül külügyminiszter főként a szabad tőkeáramlást és a polgárok szabad mozgását korlátozná.

Kivásárolhatják a betelepítetteket

A törökök félelmei szerint az 1983-ban függetlenségét kikiáltó, de csak Törökország által elismert, elszigetelt és elmaradott területeket felvásárolhatnák a sziget görög lakói. A félelmek megalapozottságát a ciprusi gazdaság adatai is alátámasztják. A sziget hatvan százalékát kitevő görög részen évi 9,4 milliárd dollár az éves hazai össztermék (GDP), a többnyire Törökországból betelepítettek által benépesített északi területeken alig 787 millió.

Az egy főre jutó GDP tekintetében ugyan kisebb a különbség (tizenötezer dollár a görög oldalon, szemben a török oldal hatezer dollárjával), mégis jogosnak tűnnek a török félelmek.

Megakadhatnak a tárgyalások

Ennek ellenére a javaslatot mind Ciprus görög elnöke, mind a görög külügyminisztérium hevesen ellenzi - írja az euobserver.

A török és a görög kormány a héten csatlakozik az újraegyesítésről hosszabb ideje tárgyaló ciprusi görögökhöz és törökökhöz. Bár a két ország elvileg a tárgyalások gyorsítása céljából csatlakozott a megbeszélésekhez, a török álláspont újabb akadályt jelenthet a sziget a május 1. csatlakozásig tervezett újraegyesítésében.

Áprilisban eldől

Amennyiben a tárgyalások március 29-ig nem vezetnek eredményre, Kofi Annan ENSZ-főtitkár személyes hatáskörében dönt a vitás kérdésekről, a tervezetet pedig népszavazásra bocsátják. A szavazást április 20-án tartják meg, a sziget két részén egyidejűleg - írja az euobserver.