Valér
2 °C
8 °C

Több pénzzel kártalanítják a légiutasokat

2003.12.20. 14:03
A légitársaságokat korlátozó, az utasokat védő rendszert léptet életbe az Európai Unió 2005-től. Az Európai Parlamentben elfogadott törvény szerint a jelenleginél kétszer akkora kárpótlás jár azoknak, akik a légitársaság hibájából nem férnek fel olyan gépre, melyre érvényes menetjeggyel rendelkeznek.
Az Európai Parlament elfogadta a repülőgépek utasainak kártalanításáról szóló új rendszert: a szabályozás a késésekre és a túlfoglalásból eredő problémákra vonatkozik, s ez utóbbi esetben gyakorlatilag megkétszerezi az utasok számára fizetendő kárpótlást. Az új rendszer 2005-től lép életbe és az összes olyan járatra vonatkozik (ideértve a chartergépeket is), amelyeket európai uniós légitársaságok közlekedtetnek, illetve azokra is, amelyeket bármely légitársaság közlekedtet az EU országai között.

Kártérítést kell fizetni

A túlfoglalások esetén (nagyon gyakori, hogy a légitársaságok több helyfoglalást adnak ki egy-egy gépre, mint ahány férőhelyes az - így akarván bebiztosítani magukat a lemondások ellen, s bízva abban, hogy úgysem jelenik meg mindenki az induláskor) a cégeknek meg kell próbálniuk önként jelentkezőket találni az utasok között, akik különböző engedmények fejében hajlandóak későbbre halasztani útjukat.

Ám ha még így is maradnak olyan utasok, akik érvényes jeggyel rendelkeznek, s mégsem férnek fel a gépre, akkor a légitársaságnak az út hosszától függően 250-600 euró kártérítést kell fizetnie számukra. Emellett fel kell ajánlania, hogy visszatéríti jegyének költségét, vagy átcseréli a jegyet egy későbbi járatra, s ebben az esetben a várakozás időtartamára étkezést és szükség esetén szállodai szobát biztosít.

Köteles étkezést biztosítani

A járat törlése esetén ugyanilyen kárpótlást kell nyújtani a hoppon maradt utasoknak, kivéve, ha ezt a törlést a légitársaságtól független események (például kedvezőtlen meteorológiai körülmények) okozzák.

Késéskor a légitársaság köteles étkezést biztosítani az utasoknak, s ha szükséges, szállodai szobát is, transzferrel együtt. Emellett az utasok a légitársaság költségén személyenként két-két telefonbeszélgetést bonyolíthatnak (vagy faxolhatnak, illetve e-mailezhetnek.) Ha pedig a késés meghaladja az öt órát, akkor az utasok kérhetik jegyük árának teljes visszatérítését.