Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Levédetnék a szlovákok a kürtőskalácsot

2007.07.24. 13:16
Magyarország nemcsak a GDP növekedési ütemében, hanem még a kürtőskalács védetté nyilvánításában is lemaradt Romániával és Szlovákiával szemben. A cseh határon lévő Szakolcán készülő kürtőskalács így hamarosan egész Európában védett lehet.

Romániában már 2003 óta, egy minisztériumi rendelet védetté nyilvánította a kürtőskalácsot. A "secuiesc Kurtos Kalacs" földrajzilag védett név, de Románia uniós csatlakozásával hivatalosan is a transzilvánikumok közé került ez a tésztaféleség.

A szlovák kürtőskalács

Szlovákiában most hasonló lépésre készülnek, északi szomszédunk már korábban kezdeményezte a liptói túró (juhtúró, slovenská bryndza), a parenyica (slovenská parenica) és szakolcai kürtőskalács (skalicky trdelník) védetté nyilvánítását, minderről a SME szlovák napilap is beszámolt.

Egy erdélyi székelyekhez kötődő szájton már aláírásgyűjtés is indult a székely kürtőskalács szlovákiai levédése ellen.

Orbán-Torgyán idején majdnem másképp volt

Magyarország a kürtőskalács európai uniós védettségét tekintve erősen lemaradt, információink szerint csak az Orbán-kormány idején, a Torgyán József vezette agrárminisztériumban kezdődött meg a Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) program, amely régiónként összesítette az adott tájegységre jellemző termékeket. Eszerint a kürtőskalács az Észak-Alföldön "honos".

Más kérdés persze, hogy a Kárpát-medence nagy részén, sőt azon túl is elterjedt már a magyaros-székelyes kürtőskalács. Az Index munkatársa a bukaresti főpályaudvaron, a Gara Nordon például Brassó-Poianából származó kürtőskalácsot vásárolhatott, és talán ez volt az egyetlen magyar felirat a román főváros egyik legforgalmasabb vasútállomásán.

A Csallóközben is készül kürtőskalács

Szlovákiában sem csak a szakolcai kürtőskalács ismert, hanem például a Csallóközben is készítenek hasonló terméket. A skalicky trdelníkről egyébként a szlovák sajtó is elismeri, hogy nem itt készült az első kürtőskalács, hiszen Gvadányi József nyugalmazott lovassági tábornok és költő egyik erdélyi szakácsa hozhatta magával a receptet, még a XVIII. században a cseh határ közelében fekvő településre.

Gvadányi gróf 1783-1801 között, haláláig élt Szakolcán. Családja olasz származású volt, a lovastiszt fiatalabb korában részt vett abban a portyában, amikor Hadik András generális Mária Terézia szolgálatában megsarcolta Berlint.

Fontos a faszén

Az eredeti erdélyi kürtőskalács érdekessége és különlegessége egyébként az, hogy faszénen sütik, ez ma már a legtöbb más helyen feledésbe merült.

A szlovákok is, amikor európai uniós védettséget kérték termékükre, az EU hivatalos lapjában közzétett dokumentumban a faszén szó nem is szerepel, igaz, parázsról, sugárzó hőről írnak.

Hogyan készül a skalicky trdelnik?

A hivatalos leírás szerint - amely magyarul is megjelent - "a 'Skalicky trdelník' üreges, henger alakú sült tésztaféle, amelynek belső átmérője 3-5 cm, külső átmérője 6-10 cm. Hagyományos módon készül, a megkelt tésztát 'kürtő' alakúra tekerik.

A feltekert tésztát megkenik felvert tojásfehérjével, majd megszórják őrölt dióval, mandulával, illetve kajszibarackmaggal, esetleg ezek keverékével. Sugárzó hő mellett aranybarnára sütik, végül vaníliás cukorral kevert porcukorral meghintik. A karakterisztikus tulajdonságait az őrölt diófélék, a kajszibarackmag, a vaníliás cukor és a sütés módja adják."

A sütés módjáról később esik szó a dokumentumban, eszerint "parázs mellett, sugárzó hő mellett" készül a kürtőskalács.

Hol csinálják a szakolcai kürtőst?

Érdekes a földrajzi terület leírása, ahol a szakolcai kalács készül. "A 'Skalicky trdelník'-et a Szlovák Köztársaság behatárolt területén készítik: a területet északon a Cseh Köztársasággal közös államhatár, nyugaton a Morava (Morva) folyó, délen a Myjava (Miava) folyó, keleten pedig Senica (Szenice) várostól a Cseh Köztársaság határáig húzódó Teplica folyó alkotja."