Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az MDF nem tehetett mást, Dávidot jelölte listavezetőnek

2004.01.22. 12:24
Dávid Ibolya hiteles, kiszámítható, korrekt személyiségével, szavahihetőségével és kompromisszumkészségével vívta ki népszerűségét, ezért az MDF is őt választotta az európai parlamenti lista élére - ismertette a pártelnökség döntését Herényi Károly frakcióvezető. Az első öt helyben helyet kapott az FKGP, a Vállalkozók Pártja és az Ifjúsági Demokrata Fórum is. A pártelnök szerint 2006-ra intézményes is lehet a négy szervezet együttműködése.
A parlamenti pártok közül utolsóként az MDF is bejelentette, ki vezeti a párt listáját a júniusi EP-választáson. A keddi elnökségi ülés az előzetes várakozásoknak megfelelően Dávid Ibolya pártelnököt nevezte meg a vezető pozícióra.

Személye a garancia

Herényi Károly frakcióvezető szerint a "párt nem tehetett mást", minthogy legnépszerűbb politikusát jelölje a névsor élére, hiszen az ő személye garancia, mivel hiteles, kiszámítható, korrekt személyiségével, szavahihetőségével és kompromisszumkészségével vívta népszerűségét. A képviselőcsoport vezetője szerint Dávid Ibolyának nem volt ellenfele a pártban lezajlott előzetes jelölések során. Dávid Ibolya azonban már korábban bejelentette, hogy nem kíván kiutazni Brüsszelbe, csupán nevét adja a listához. Herényi szerint Dávid személyén keresztül a rendszerváltás sikere köthető a párthoz, míg egy másik listához vezetőjén keresztül a koszos és nehéz közlekedésű Budapest, egy harmadikhoz a kudarcot kudarcra halmozó külpolitika, a negyedikhez pedig egy volt olimpikonon keresztül a sportszerűség.

Olajos a második

A lista második helyét Olajos Péter, a párt EU integrációs irodájának vezetője kapta. A 35 éves környezetvédelmi szakmérnök szerint a pozícióval az MDF azt üzeni, hogy az EU-csatlakozás során fontosnak tartja a környezetvédelmet. Az MDF listájának harmadik helyét a Deák József nevével fémjelzett Független Kisgazdapárt kapta. Negyedik helyen a Vállalkozók Pártjának egykori elnöke, Ékes József szerepel, az ötödiket pedig az Ifjúsági Demokrata Fórum töltheti be.

Intézményes is lehet

Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy az MDNP-vel az FKGP-vel és a Vállalkozók Pártjával kötendő együttműködési megállapodás nem a régi jobbközép szövetség, de mint mondta: alapja lehet egy érdekközösségnek. A pártelnök szerint amennyiben sikeresen zárul az EP választás, a 2006-os választásokra akár intézményes együttműködés is elképzelhető a négy szervezet között.