Piroska
-2 °C
5 °C

Másfél millió eurós büntetés a Pokémon-matrica gyártójának

2004.06.02. 10:20
Brüsszel trösztellenes bizottsága több mint másfél millió eurós pénzbírsággal sújtotta a matricagyártó Topps céget, mert az megakadályozta Pokémon-kártyáinak szabad exportját az alacsonyabb díjszabású országból a magasabb díjszabású területekre, jelentős árkülönbségeket fenntartva ezáltal a tagállamok között. A Topps azt is elismerte, hogy megfenyegette forgalmazóit.
A versenyszabályok durva megsértése miatt kell másfél millió eurós (több mint 370 millió forintos) büntetést fizetnie a Toppsnak. Az összeg megállapításakor figyelembe vették a szabálysértés viszonylag rövid időtartamát, és az is enyhítő körülménynek számított, hogy a Topps azonnal eleget tett az uniós felszólításnak, s megszüntette a jogsértést.

A vádirat szerint a piacellenes magatartás intézményesült a Topps Europe Ltd. (az egyesült államokbeli székhelyű Topps Company Inc. európai részlege) és annak Finnországban, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy Britanniában forgalmazást végző további három leányvállalata között létrejött egész sor törvénytelen egyezményben. Az árkülönbségek kiegyensúlyozását célzó szabad kereskedelem megakadályozásával a Topps gyakorlatilag törvénytelen módon felosztotta az európai piacot.

Megfenyegette forgalmazóit

A vállalat elismerte: 2000-ben, egy évvel azután, hogy a Pokémon-őrület a tetőfokára hágott, a magasabb bevétel érdekében teljes exporttilalmat valósított meg a nagy árkülönbségű országok között. Azzal fenyegették meg termékeik forgalmazóit, hogy ha nem alkalmazkodnak a piacon kialakult árkülönbségekhez, ellátásukat a nagyon keresett kártyákból felfüggesztik.

A fogyasztói árak csökkentése érdekében Brüsszel létfontosságúnak tartja az országhatárokon átnyúló forgalmazást, ezt a szabályt sértette meg rövid ideig a most bűnbánó Topps.