Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A lengyel püspökök nekiestek Európának

2008.05.05. 09:12
A lengyel püspökök erkölcsi alapelveivel ellenkezik az Európa Tanács abortuszpárti határozata, mely szerint a 47 tagállamban biztosítani kell a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot. Lengyelországban a hivatalos statisztikák szerint évente mindössze 200-300 abortuszt végeznek, feminista szervezetek azonban évi 180 ezerre becsülik az illegális abortuszok számát.

A lengyel katolikus püspöki kar kemény hangon tiltakozott a hét végén az Európa Tanács abortuszpárti határozata ellen. Az emberi jogok védelmével foglalkozó legfőbb európai szervezet azt követelte április közepén, hogy a 47 tagállam mindegyike biztosítsa a nők számára a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot.

A lengyel püspökök határozata kimondja: "Kategorikusan ellenezzük, hogy olyan szabályokat kényszerítsenek ránk adminisztratív úton, amelyek ellenkeznek erkölcsi alapelveinkkel". A lengyel püspökök szerint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének határozata "árt a védtelen gyermeknek, az anyának és az egész társadalomnak". A határozat helyrehozhatatlan kárt okoz az európai egyesülés eszméjének, nehéz ugyanis elképzelni az egyesülést akkor, ha olyan alapon jön létre, hogy jogot ad az emberek egy csoportjának meggyilkolására, fogalmaztak a lengyel püspökök.

Lengyelországban, ahol a lakosság 95 százaléka vallja magát hívő katolikusnak, a törvény csak rendkívüli esetekben engedélyezi a terhesség megszakítást. A 39 milliós országban a hivatalos statisztikák szerint évente mindössze 200-300 abortuszt végeznek. Feminista szervezetek azonban évi 180 ezerre becsülik az illegális abortuszok számát.

Az ET Parlamenti Közgyűlése (amely a tagországok parlamentjeinek delegációiból áll), maratoni vita után hozott határozatot, a lengyel parlamenti képviselők támadták a határozattervezetet. Ez az abortusz legalizálására szólítja fel azokat az ET-tagállamokat, amelyekben a terhesség megszakítást tiltja a törvény. A közgyűlés 102:69 arányban szavazta meg a határozatot.

Andorrában, Írországban, Máltán, Monacóban és Lengyelországban az abortusz vagy tilos vagy szigorúan korlátozzák.

Az ET Parlamenti Közgyűlésének határozata felhívja a figyelmet, hogy a teljes tilalom veszélyes illegális beavatkozásokhoz és abortuszturizmushoz vezet. A dokumentum megfelelő anyagi támogatást, orvosi és pszichológusi gondozást követel az abortuszt kérő nők számára.