Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Gyógyszercég finanszíroz egy vitatott EU-kampányt

2006.10.18. 14:11
Botrányos európai uniós kampányról ír a Guardian brit lap, annak kapcsán hogy a Cancer United nevű kezdeményezést egy svájci gyógyszercég, a Roche finanszírozza. Az akció október 19-én, csütörtökön indul, és az egész mozgalmat egy igazgatótanács, board irányítja majd.

A botrány éppen ennek a testületnek, a boardnak az összetétele miatt pattant ki. Az igazgatótanácsban ugyanis a Roche képviselője együtt ülne európai politikusokkal, képviselőkkel, továbbá az egész akció titkárságát az a Weber Shandwick cég irányítaná, amely a Roche-sal is kapcsolatban áll, illetve ennek a cégnek a pr-ját intézi, írja a Guardian.

Egy tanulmányt is a cég finanszírozott

A Guardian szerint azt a tanulmányt is a Roche finanszírozta, amely a kampány szakmai megalapozottságát volt hivatott alátámasztani. A tanulmányt a svéd Karolinska Intézet készítette, és ebben azt mutatták ki, hogy minél többet költ egy állam a gyógyszerekre, annál nagyobb az esélye a betegeknek a túlélésre. A Guardian szakértői szerint azonban inkább a korai felismerés és az ezzel összefüggő, időben alkalmazott sebészeti beavatkozás vagy sugárterápia lehet hasznos.

A Cancer United nevű akció honlapja még nincs kész, de egy rövid szöveg olvasható rajta: eszerint a kampány célja, az, hogy egyenlő esélye legyen minden betegnek egész Európában arra, hogy rákkezeléshez jusson.

Lobbiznának a gyógyszerekért?

A kampány célja részben a kormányok meggyőzése arról, hogy támogassák a gyógyszeres rákterápiákat. Minthogy azonban egy konkrét cég áll az akció hátterében, egyre többen kérdőjelezik meg az akció hitelességét.

Hivatalosan a kampány persze nem a kormánykiadásokért lobbizna, hanem nemzeti rákprogramok kidolgozását és Európa-szerte rák elleni stratégiák kidolgozását ösztökélné - legalábbis ez is olvasható a Cancer United honlapján.

Nem titkolták a Roche részvételét

A honlap egyébként nem titkolja, hogy az akció hátterében a Roche és a Weber Shandwick áll, még az el nem készült internetes oldalon is olvasható a két cégnév.

Az Info Rádió értesülései szerint a Roche nevének egyre sűrűbb emlegetése nyomán egymás után mondanak le az európai parlamenti képviselők az igazgatótanácsból, és az Európai Rákbetegek Koalíciójának vezetője is távozott a Cancer United igazgatótanácsából.

A Roche szerda este határozottan tagadta, hogy a program valójában egy rendkívül hatékony marketingkampány lenne, olvasható az Info rádió honlapján.

Egy szakértő kételkedik

Másként gondolja viszont az egyik vezető brit rákszakértő. A London School of Hygiene and Tropical Medicine tanára, Michael Coleman azt mondta, hogy már korábban is komoly aggodalommal szemlélte a projektet: "A kormányokra minden bizonnyal nagy nyomás nehezedik majd, hogy az eddiginél többet költsenek a rákellenes gyógyszerekre - azon a teljesen hamis feltételezésen alapulva, mely szerint a több pénz csökkenti a halálozási rátát. Kíváncsi lennék, hogy a Cancer United igazgatótanácsában ülő méltóságok tisztában vannak-e a meglehetősen homályos háttérrel".