Klaudia
-3 °C
3 °C

Botrányosan indított Szlovákia EB nagykövete

2004.05.14. 16:21
"A roma gyerekeket el kellene venni a szüleiktől és hétfő reggeltől péntek délutánig bentlakásos iskolákban kellene tartani őket, ahol folyamatosan ki lennének téve a társadalmunkban uralkodó értékrendnek" - véli az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének vezetője. Eric Van der Linden megnyilatkozása felháborodást keltett az európai roma szervezetek körében, ezért azt kérik Romano Proditól, hogy hívják vissza a képviselőt.
Az Európai Roma Információs Iroda (ERIO) fenntartja azt az álláspontját, amely szerint az Európai Bizottságnak vissza kellene hívnia szlovákiai képviseletének vezetőjét a romák oktatásával kapcsolatban tett kijelentései miatt. Kóczé Angéla, a brüsszeli központú iroda vezetője pénteken elmondta, hogy az iroda a héten levélben tiltakozott Romano Prodinál, a bizottság elnökénél annak az interjúnak a romákra vonatkozó megállapításai miatt, amelyet Eric Van der Linden a holland televíziónak adott.

A május 1-jén sugárzott interjúban holland diplomata többek között kijelentette, hogy a roma gyerekeket el kellene venni a szüleiktől, és "hétfő reggeltől péntek délutánig" bentlakásos iskolákban kellene tartani, ahol "folyamatosan ki lennének téve a társadalmunkban uralkodó értékrendnek". Az újságírónak arra a felvetésére, hogy a romák nem egyeznének bele egy ilyen intézkedésbe, a nagykövet azt válaszolta, hogy kezdeti ellenállásukat "anyagi ösztönzőkkel"

lehetne semlegesíteni.

Kóczé Angéla tájékoztatása szerint a brüsszeli bizottság illetékesei pénteken reagáltak az ERIO tiltakozására. Telefonon felhívták az irodát, sajnálkozásuknak adtak hangot, és közölték, hogy Van der Linden a jövőben nem fog a romákkal kapcsolatos interjúkat adni. Ugyanezt közölte a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Reijo Kemppinen, Prodi szóvivője is, aki előzőleg beszélt a nagykövettel.

Kemppinen szerint a bizottság "sajnálatosnak" tartja az interjúban elhangzottakat, és úgy véli, hogy "nem voltak szerencsések" a diplomata által használt megfogalmazások. Ezzel egyetértett Van der Linden is, aki ugyancsak sajnálja, amit mondott. További lépések azonban nem várhatók az ügyben.

Kóczé Angéla az MTI-nek azt mondta, hogy az ERIO mindezt nem tekinti hivatalos bocsánatkérésnek. Továbbra is úgy véli, szükség volna erre, és fenntartja azt az álláspontját is, hogy a diplomatát vissza kellene hívni állomáshelyéről. Emellett véleménye szerint a szlovák kormánynak is meg kellene szólalnia az ügyben, szlovák állampolgárokról lévén szó.

"Az Európai Bizottság politikailag és gazdaságilag is nagyon sok energiát fektetett a romakérdésbe, amelyet a csatlakozási tárgyalások alatt is kiemelten kezelt. Van der Linden kijelentései viszont azt mutatják, hogy a bizottsági kommunikáció nem következetes e téren" - állapította meg az igazgató. "Ha ma Európában valaki ugyanezt a történetet egy másik etnikai csoporttal behelyettesítve mondaná el, azt senki nem tűrné el" - tette hozzá.

Kóczé Angéla tudomása szerint más roma szervezetek - köztük három hollandiai, valamint a hamburgi székhelyű Roma National Congress - is tiltakoztak az interjú ellen, illetve készülnek erre. Hasonló reagálások érkeztek amerikai és ausztrál emberi jogi aktivistáktól, akik azt mondták, hogy a 60-as években hasonló kijelentések hangzottak el az amerikai feketékkel, illetve az ausztrál őslakosokkal kapcsolatban.