Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Schmuck Andorral az unióba

2004.05.01. 03:21
Az Időkerék körül a csatlakozást megelőző órán gyászos volt a hangulat. Mintha egy katasztrófa áldozatainak a nevét sorolnák, pedig gongütésre hívtak termelési és ügyvezető igazgatókat, másodvonalbeli politikusokat, néven nem nevezett nagyköveteket. Medgyessy tegezte a hallgatóság izmait, a hallgatóság véleménye megoszlott.
Nem fogják kitalálni, hogy az Időkerék körül felállított, műfűvel borított VIP-központban ki volt az első alak, akibe belebotlottunk? Schmuck Andor, a szocialista párt Horn-díjas vitéze fogadta barátait. Horn Gyula talán mégse véletlenül szállt be a miniszterelnöki Mercedesbe a minap.

Csapást mértek

Egy órával a csatlakozás előtt a hangulat kifejezetten gyászos. Mintha egy súlyos, a nemzetet gyászba borító katasztrófa áldozatainak a neveit sorolnák fel, amikor gongütésre hívják a hírességeket. Tragikus férfihang jelenti: huszonhárom óra tizenöt perc. Fábri Sándor író nevében vörös hajú hölgy üt a gongra. Huszonhárom óra huszonkét perc. Kukac káefté termelési igazgatója nevében vörös hajú hölgy üt a gongra. Huszonhárom óra harmincegy perc. A főváros főépítésze nevében vörös hajú hölgy üt a gongra.

A politikusok bezzeg eljöttek. Nemes feladatuk nem bízták semmiféle vörös hajú egzisztenciára, Horn Gábor, Persányi Miklós (és lánya, Zsófia), Magyar Bálint, Csillag István saját kezükkel mértek csapást a gongra. A kordonon túl a közönség egyre nőtt, italt a VIP-szektorban nem kapni, ezért Hajnit bíztuk meg a feladattal, aki teljesíti.

Mi is az időkerék

Miután az összes, a kései időpont ellenére ráérő politikus és kormányközeli káefté ügyvezető igazgatója (vagy képviseletében a vörös hajú hölgy) ráütött arra a nyomorult gongra, a szpíker a nagyköveteket kezdte sorolni. Ausztria nagykövete nevében vörös hajú hölgy. Ausztria budapesti nagykövete pedig lehet, hogy jelen volt, csakhogy van neki becsületes neve, melyre hallgat, ezért inkább a tömegben maradt és jódlizással szórakoztatta a körülette állókat. (Tényleg, az EU-ban, tessék mondani, lehet jódlizni? Mert ha ez egy demokratikus alapokon működő, a tagállamok egyenlőségét tiszteletben tartó szervezet, akkor nem.)

És jött az összes nagykövet, akinek nem volt neve, nem úgy Medgyessy Péter miniszterelnöknek, aki rögvest doktori címet is kapott a konferansziétól. Két és fél perc múlva peregni kezd a homok a négy és fél tonnás szerkezetben, mondta. (Nem sokkal később egy fiatalember arról érdeklődött nálam, hogy mi is ez az időkerék. Őőőő, hmmm, hááát, adtam a jól értesültet, majd odébb somfordáltam.)

Szorongva vártuk a kormányfői beszédet, hiszen útelágazáshoz érkeztünk. Medgyessy rövid volt. Magyarok! A csoda bennetek van. A csoda a lelketek. A csoda testetek. A csoda izmaitok. Európa nagy esély. Nem több, nem kevesebb. Himnusz. Örömóda. Tűzijáték.

Nagy büdös szar

A vélemények dzsungelében kínosan egyensúlyozva szabadultunk ki a VIP-szektorból, magunk mögött hagyva Kepes Andrást és Dés Lászlót, Rózsa Pétert és Schmuck Andort, Jancsó Miklóst és a jódlizó osztrák nagykövetet.

Tokár Istvánné szerint az, amibe beléptünk egy "nagy büdös szar". Kétszázhatvanra emelték a cukrot, miközben ő ötvenévesen nem kell már senkinek. Mármint a munkaerőpiacon. Ennél még az is jobb volt, amikor az előző rendszerben az ÜTK pecsétjét ütötték a személyijébe. Zavarunkban visszakérdeztünk: mit jelent az ÜTK? Mit jelent, mit jelent, hát üzletszerű titkos kéjelgést jelent, vazze.

Csak nem fütyül

A Máté bácsiként és kis Balázsként bemutatkozó páros szerint az Európai Unió szellemiségéhez csatlakozunk, és ez jó. A Hősök tere szemetes kupacain körbepillantva most még a Balkánhoz tartozunk, de esély van arra, hogy néhány évtizeden belül Magyarországra is a jobb világ köszönt.

Mátét és Balázst képtelenség arra rávenni, hogy elvi alapokon közelítsék meg a csatlakozást, minduntalan a tényleg undorító szeméthegynél kötnek ki. A hetven körül születettek szerintük nem szemetelnek, a hetvennyolc körül napvilágra jött csemetékre viszont a zűrzavaros rendszerváltás miatt kevesebb figyelem jutott, ezért ők azok, akik sokat szemetelnek. És a miniszterelnököt is kifütyülték ezek a suhancok, akiknek Viktor az Isten. Máté és Balázs nem politizál, Medgyessyért sem rajong, de hát az ember csak nem fütyüli már ki a miniszterelnököt.

Okosabbak Brüsszelben

EU-csatlakozás kérdésében a punkok is súlyosan megosztottak. Bánki szerint az EU sokkal súlyosabb helyzetbe sodorja ezt a kis országot, mint amiben valaha is volt. Tudja, hogy mi fán terem az igazság, hat és fél évet ült börtönben, mert megölt egy "szélsőjobboldali csávót". A tettét vállalja. "A kutyám az első" - vall színt. "Na jó - mondja később. - Én vagyok az első".

Barátnője, Móni nem osztozik a szkepszisben. "Két generáció múlva biztos jobb lesz" - jelzi, hogy a saját életében nem számít változásra. A függetlenségünk egy szeletét szerinte gond nélkül feladhatjuk, mert Brüsszelben okosabb emberek ülnek, mint a budapesti parlamentben.

Minden kétség és kishitűség a múlté. Magyarország 2004. május elsején csatlakozott az Európai Unióhoz. Tokár Istvánné cukrászdát nyitott Bécsben, Bánki beiratkozott a Sorbonne-ra. Schmuck itt maradt.