Gusztáv
-4 °C
1 °C

Drágább csirke, olcsóbb whisky

2004.04.30. 18:25
Vajon milyen hatása lesz az árakra a csatlakozás - a kérdésre nem könnyű választ adni, hiszen még a szakértők sem értenek egyet az egyes termékeknél. Az Index utánajárt.
A lakosság legnagyobb részét kétségtelenül az élelmiszerek árának változása érdekli. Németh Imre földművelési miniszter nem kecsegtet semmi jóval a kérdésben. Szerinte ugyanis a magyar felvásárlási árak 25-30 százalékkal alacsonyabbak az uniós szintnél, ezért általában áremelkedésre lehet számítani az európai uniós csatlakozás után.

Csirkedrágulás

Egyes termékeknél - ilyen lehet például a cukor, a csirke- és pulykahús - akár húsz százalékkal is nőhet az ár. De a zöldség- és gyümölcspiacon is megindulhat az árak kiegyenlítődése. Nálunk olcsóbbak a termékek nyáron, mint télen. Mivel ezentúl nem lesz gátja az olcsó spanyol és olasz zöldségek és gyümölcsök behozatalának, a szezonális eltérések kisebbek lehetnek.

A fenti jóslatnak pontosan az ellenkezőjét állítja a CA IB Alapkezelő elemzője. Szerinte ugyanis az erősödő verseny akár le is szoríthatja az árakat. A környező országokban is alacsonyabb az élelmiszerek ára, azt pedig kihasználhatják a nagyobb áruházláncok.

Olcsóbb tej

Ez történik például a tej esetében, ahol a termelők és kereskedők tíz százalékos árcsökkenésre számítanak. Az áresés nemcsak a tejet, hanem a különböző tejtermékeket is érinti. A külföldi versenytársak a jelenlegi magyar áraknál 30-40 százalékkal olcsóbban kínálják a kereskedelmi láncoknak a tartós és friss tejet, a kefirt, a joghurtot és más tejtermékeket.

Bár nem a legfontosabb termék, az utóbbi napokban nagy hangsúlyt kapott a banán sorsa. Az Európai Unióban ugyanis előnyben részesíti volt gyarmatait, a többi országra pedig büntetővámot vet ki. A szabályozás - vagyis a behozatal mértéke - még nem alakult ki, csak május elseje után lesz világos, hogy milyen elvek szerint szabályozzák ezt a területet.

Nulla százalék

Az alkoholárak sem maradnak a régiek, bár a felkészülés már az év elején elkezdődött. A Bols Hungary már tavaly csökkentette a Metaxa és a Remy Martini árát 30-35 százalékkal. Mivel az alkoholos italoknál már nulla százalékos vámmal kell számolni, már korábban csökkentek a termékek árai.

Mint az Indexnek a vállalatnál elmondták, a cég fokozatosan csökkenti termékei árát, május elsejétől például a Jägermeister ára csökken 30 százalékkal, a Metaxa, az Absolut Vodka és a Grant's Whisky is olcsóbb lesz 5-10 százalékkal.

A vámtarifák megszűnésének hatásait némileg csökkenti a szeszes italok adójának januári 15 százalékos emelése - nyilatkozta az Indexnek a Bols Hungary képviselője. Annyi bizonyos, hogy a vásárlók a prémiumtermékeknél fogják a leginkább megérezni az árváltozást.

Ugyanerről tájékoztatták az Indexet a Diageo Kereskedelmi Kft.-nél is. A cég legfontosabb márkájának, a Johnnie Walkernek az ára már csökkent az elmúlt hónapokban. De esett a Smirnoff, a Bailey's és a Guiness ára is.

Védővám

Nem ilyen egyértelmű a helyzet a műszaki cikkek esetében. Az EU-ból behozott termékek árai csökkenhetnek ugyan, de a távol-keletről behozott televíziók, DVD-lejátszók ára viszont növekedhet. Az EU ugyanis védővámot alkalmaz olyan termékekkel szemben, melyek dömpingszerűn lepik el az európai piacot. Harminc terméket érint ez a vám a textilipari cikkektől, az elektronikai termékekig.

Az Index több áruházat is megkeresett, milyen árváltozásra számíthatnak a vásárlók május elseje után. A Tesco árucikkeinek 90 százalékát magyar termelőktől szerzi be, így nem lesz nagy a változás - nyilatkozta az Indexnek Danks Emese kommunikációs igazgató. A többi terméknél pedig fokozatos lesz a változás, de ennél konkrétabb előrejelzést nem tudott mondani.

Az Auchan tájékoztatása szerint nem várható hirtelen változás május elseje után, hiszen a pillanatnyilag forgalomban lévő termékek már raktáron vannak. Gillemot Katalin kommunikációs igazgató az Indexnek elmondta, az áruházlánc termékeinek elsöprő többsége magyar beszállítóktól származik, így valószínűleg közvetlenül nem érinti az Auchant a vámtarifák eltörlése.

A műszaki cikkeket is Magyarországon számlázó cégektől szerzik be, így ha náluk változnak az árak, előbb-utóbb az az Auchan áraibanis megjelenik.