Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szabadkereskedelmi elveket sért három EU-tag

2004.04.05. 09:53
Túl szigorúnak találta három EU-tagállam kereskedelmi szabályait az Európai Bizottság. Az EB felszólítása szerint Görögországnak, Spanyolországnak és Belgiumnak három hónapja van a szabadkereskedelmi elveket sértő törvények módosítására.
Az Európai Unió perrel fenyegette meg Görögországot, Belgiumot és Spanyolországot, ha nem változtatnak a szabadkereskedelemmel ellentétes gyakorlatukkal. Az Európai Bizottság a múlt héten küldte el második figyelmeztetését az érintett országoknak, megnevezve azokat a nemzeti törvényeket, amelyeket kifogásolnak, mert korlátozzák a termékek szabad mozgását.

Szabadjáték, szabványtermékek

Görögország esetében a bizottság arra kérte Athént: engedélyezze, hogy a közönség által látogatott helyeken, - például az internet-kávézókban - lehessen a nyilvános számítógépekre játékprogramot telepíteni és azokat futtatni.

Belgiumnak két törvényt kell módosítania. Az egyik előírja, hogy az előrecsomagolt termékeknek - mint például üveges italoknak - mekkora legyen a mérete, a másikkal az a baj, hogy a flamand országrészben diszkriminatív módon pluszköltséget ró az alternatív energia használóira.

Spanyolországban a textiltermékek címkézési gyakorlatát kell megváltoztatni, a címkéken fel kell tüntetni a gyártó, a nagykereskedő vagy az importőr nevét és címét.

Bíróság elé vihetik

Az áruk szabad áramlásának elve az Európai Unió belső piaci politikájának alapelve. Az illetékes kormányoknak két hónapjuk van az EU által kifogásolt törvények módosítására, ellenkező esetben az Európai Bíróság elé viszik az ügyet.