Alfréd
-3 °C
3 °C

Uniós pénzből épülhet az M6-os

2004.02.18. 09:01
Magyar szempontból előnyösen módosította az európai közlekedésfejlesztési koncepciót az Európai Parlament illetékes bizottsága. Ha a javaslatot az EP is elfogadja, uniós támogatással épülhet meg az M6-os autópálya.
Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament illetékes bizottsága, hogy Magyarországon át haladjon a Balti tengert az Adriával összekötő, VI-os számú európai közlekedési folyosó. A javaslatot a jelenleg megfigyelői státusban Brüsszelben tartózkodó huszonnégy magyar képviselő egyöntetűen támogatta, a sikerért közösen lobbiztak - mondta el a Népszabadságnak Gurmai Zita szocialista megfigyelő.

Az eredeti elképzelések szerint az autópálya csak a szlovákiai Zsolnáig jutott volna el, a jelenlegi módosítás azonban már tartalmazza annak továbbvitelét Budapesten át a horvát-magyar határig. A fejlesztés Magyarországon az M2-es és M6-os autópályákat érinti.

A kormány tervei szerint 2006 márciusáig épül meg az M6-os Budapesttől Dunaújvárosig tartó szakasza. Az építkezéshez, amennyiben a bizottsági javaslatot az EP is elfogadja, már jelentős uniós forrásokat is igénybe lehet venni - mondta el a Magyar Hírlapnak Molnár László Aurél, a gazdasági és közlekedési minisztérium munkatársa.

A 2020-ig tartó közlekedésfejlesztési koncepció keretében harminc projektre mintegy hétszázmilliárd eurót különített el az EU.