Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hektáronként hetven euró támogatást ad az EU

2004.04.05. 16:39
Több mint hetvenötmilliárd forintnyi közvetlen agrártámogatás jár 2004-ben Magyarországnak. Az Európai Bizottság döntése szerint a területi alapú kifizetéseket választó hét újonnan csatlakozó termelőit élőállatonként, illetve hektáronként 70 euró támogatás illeti meg.
Az Európai Bizottság számításai szerint 305,81 millió euró (75,77 milliárd forint) közvetlen agrártámogatás illeti meg 2004-ben Magyarországot. A területalapú kifizetésekből hektáronként, illetve élőállatonként (húsmarha, anyatehén, juh) hetven euró támogatáshoz juthatnak a magyar gazdák.

Az egységes területalapú kifizetési rendszerhez (SAPS) csatlakozó hét új tagállam mindegyikében ugyanennyi támogatás jár hektáronként. Az új tagállamokat a csatlakozási szerződés értelmében kezdetben csak a régi tagállamok termelőinek juttatott támogatás huszonöt százaléka illeti meg.

A hektáronkénti hetven (17 348 forint) eurót a kormány 84 euróval (20 817 forinttal) egészítheti ki. Magyarországon még nem született döntés a kiegészítő támogatás alkalmazásáról.

A magyar gazdák alapvetően 4 féle támogatásra számíthatnak a csatlakozást követően: az EU-büdzséből fizetendő közvetlen jövedelemtámogatás (hektáronként és szarvasmarhánként/birkákként 70 euró); a vagy területre, vagy állatszámra fizetendő 30 százalékos nemzeti kiegészítés (saját költségvetésből folyósított közvetlen kifizetés); nemzeti társfinanszírozott vidékfejlesztési támogatás (agrárkörnyezetvédelem, beruházások stb.). A források 75-25 százalékos arányban oszlanak meg az EU és az állam között; piaci támogatások (intervenció, magánraktározás, exporttámogatás), amelyeknek nem közvetlenül a gazdák (hanem a feldolgozóipar és az exportőrök) a haszonélvezői.