Bernadett
-2 °C
4 °C

Továbbra is házasodhatnak az unokatestvérek Hollandiában

2003.12.22. 11:21
Noha magasabb a születési rendellenességekkel világra jövő csecsemők száma, a holland hatóságok nem tiltják be az elsőfokú unokatestvérek közötti házasságot és az esetleges utódnemzést.
Hans Hoogevorst egészségügyi miniszter szerint sértené a személyes szabadságjogokat, ha a születési rendellenességek statisztikáját úgy próbálnák javítani, hogy megtiltják az első unokatestvérek közötti házasságot.

Része a bevándorlók kultúrájának

Az unokatestvérek közötti frigy Hollandiában nem filozofikus kérdés, hanem valós probléma, ugyanis a török és a marokkói bevándorlók életmódjához, kultúrájához tartozó kérdésről van szó. A miniszter szerint a tiltás "túlméretezett" hatású lenne, nem beszélve arról, hogy érvényesítése nagy nehézségekbe ütközne. A holland kereszténydemokrata párt aggályokat fogalmazott meg, rámutatva, hogy a születési rendellenességek mellett az újszülöttek halálozási aránya a szóban forgó körben háromszor-ötször magasabb.

Testvéreknek tilos

Hollandiában 1971-ben törölték el az első unokatestvérek házasságát tiltó rendelkezéseket, a testvérek közötti házasságkötés azonban továbbra is tiltott. Azt nem lehet tudni, hány unokatestvér-házaspár él Hollandiában, mivel nem regisztrálják az ilyen eseteket. Hoogervorst tájékoztatása szerint az unokatestvérek házasságából származó gyermek esetében 5-7 százalék az esélye annak, hogy rendellenességgel születik, s ez az arány csupán 1,5 százalékponttal magasabb mint a "normális" házasságok esetében. Szerinte a különbség nem elég nagy ahhoz, hogy olyan tiltást rendeljenek el, amely durva beavatkozást jelentene a legbensőbb magánéletbe. A járható út a közvélemény és az érintettek jobb tájékoztatása lehet: tavaly csupán 35 esetben jelent meg genetikai központban unokatestvér pár, hogy tájékozódjon, tanácsot kérjen.