Natália
1 °C
7 °C

A német gazdaság vezetői elhalasztanák az EU-bővítést

2000.04.26. 10:36
A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Közgyűlése (DIHT) szerint a tagjelölt kelet-közép-európai államok nem elég érettek arra, hogy 2003-ban csatlakozzanak az Európai Unióhoz. A DIHT úgy véli, hogy Magyarország és Szlovénia 2004-ben, Lengyelország 2005-ben, Csehország és Észtország pedig csak 2006-ban lesz elég fejlett ahhoz, hogy tagja lehessen a közösségnek. A bővítés második körébe sorolt Bulgária és Szlovákia esetében még időpontot sem tűztek ki a gazdasági elemzők a felvétel időpontjára.

A legbefolyásosabb német gazdasági vezetőkből álló testület szerint a közösségi jog átvételében jelentősen le vannak maradva a kelet-közép-európai államok. Ezért a DIHT szerint lassítani kellene az integrációs folyamatot. A német gazdaság irányítói úgy látják, hogy elsietett az a jóslat, amelyet többnyire a csatlakozásra váró országok hangoztatnak, s amely szerint 2003-ban megvalósulhat az EU bővítése.

Az ,,Európa 2000 után" című dokumentum tanúsága szerint - amelyet a DIHT dolgozott ki - egyre növekszik a kétkedés a német üzleti világban az EU-bővítést illetően.

A DIHT által ajánlott - 2004 és 2006 közötti - csatlakozási időpontok a Handelsblatt német lap szerint igen kényes kérdéseket feszegetnek, hiszen például a lengyel - és tegyük hozzá: a magyar - kormány 2003-at jelölte meg lehetséges felvételi dátumként.

A német kamarák úgy látják azonban, hogy a korábbi bővítési menetrend nem reális: jóllehet a gazdasági eredmények javultak az említett kelet-közép-európai országokban, de például Lengyelországban még mindig 180 törvényt kellene megalkotni vagy módosítani a felvételi kritériumok teljesítéséhez. S még ha sikerülne is a törvényalkotást felgyorsítani, akkor sem maradna idő a végrehajtásra - jegyzik meg a dokumentum készítői.

A német cégek ugyanis biztosak akarnak lenni abban, hogy nem csupán a törvények szövege, hanem a helyi joggyakorlat is megfelel az Unió normáinak - vélekedik Torsten Klette, a DIHT szakértője.

Ugyanakkor a német kamarák felszólítják az Európai Unió kormányait, hogy sürgősen állapodjanak meg a belső, strukturális reformokról, mert ezek nélkül a közösség képtelen lenne felvenni a jelentkezőket.

Magyarország számára aggasztóbb hír, hogy a DIHT-tanulmány tulajdonképpen még optimistán ítéli meg a csatlakozási esélyeket. Nemrégiben látott ugyanis napvilágot a Friedrich-Ebert-Stiftung (alapítvány) elemzése, amely az EU-bővítés ideális időpontját 2006-ban jelöli meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?