Az EU-csúcs terítékén az 'osztrák-ügy'

2000.06.19. 11:30
Megkezdődött hétfőn az Európai Unió vezető országainak csúcsértekezlete a portugáliai Santa Maria da Feirában. Megfigyelők szerint érdemi döntések nem várhatók a találkozón, de minden bizonnyal napirendre kerül majd a bővítés kérdése és az ,,osztrák ügy" is. Az Unió soros elnöki posztját június végéig betöltő Portugália javaslatot készül a szervezet elé terjeszteni, melyben az Ausztria elleni büntető intézkedések nyomán kialakult feszült helyzet rendezését szorgalmazza.
A kétnapos tárgyaláson a belső gazdasági reformok alakulásának megvitatása mellett a legfontosabb téma várhatóan az ,,osztrák-ügy" lesz majd, bár a kérdés nem szerepel a csúcsértekezlet hivatalos napirendi pontjai között, hiszen az Ausztriai politikai helyzet nem tartozik az európai intézmények hatáskörébe, így ezért elvben minden tagország maga dönti el, hogyan viszonyul a haideri Ausztriához.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár a szankciók februári bevezetése óta mindenesetre mindent megtesz azért, hogy az összes létező nemzetközi fórumon elmondhassa véleményét a többi tizennégy tagállam Ausztria-politikájáról és sürgesse a tizennégyeket álláspontjuk felülvizsgálatára.

António Guterres
Portugália most Ausztria segítségére lehet
Mindebben leginkább az Unió soros elnöki posztját június 30-ig betöltő Portugália lehet Schüssel segítségére, hiszen António Guterres, portugál miniszterelnök bizonyára szívesen venné, ha még Uniós elnökként nyújthatna be a szervezetnek egy olyan javaslatot, melynek eredményeképp rendeződne Európa viszonya a deviáns Ausztriával.

Bár békítő szándékú hangok tagadhatatlanul vannak az Unión belül, Portugáliának igencsak nehéz dolga lesz, ha vállalja a közvetítő szerepét a szélsőjobbos osztrák Szabadság Párt és Európa kevésbé jobb oldalon található politikai nézeteket valló többsége között.

Franciaország és Belgium például rendkívül erős nyilatkozatokban ítéli el a Haideri Ausztriát, így üzenve hadat saját radikális jobboldali szervezeteinek is. Más országok attól tartanak, hogy a büntető intézkedések esetleges feloldása után a közép-európai fiatal demokráciák válnának Ausztria elsőszámú partnerévé.

Ez utóbbi félelmek a magyar kormányzat Ausztria-politikáját figyelembe véve nem egészen alaptalanok. Orbán Viktor, magyar miniszterelnök egyike volt az elsőknek, akik hivatalosan is vendégül látták az osztrák kancellárt, miután a külügyminisztérium nyilatkozatában nem csatlakozott egyértelműen a haideri politikát elítélő országokhoz.

A csúcsértekezleten minden bizonnyal szóba kerül majd a bővítés ügye is. Ebben a kérdésben szintén nincs egységes európai vélemény, de a tagországok abban egyetértenek, hogy a szervezet külső átalakítása előtt mindenképpen tető alá kell hozni a belső, elsősorban gazdasági reformokat.  • Tippek
  • Biztosítás