11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Osztrák stratégia az EU-szankciók ellen

2000.05.05. 19:48
Az osztrák kormány stratégiát dolgozott ki az EU-tizennégyek szankciói ellen, s ebben szerepel az Osztrák Szabadságpárt által követelt, de koalíciós partnere által eddig elutasított referendum is.

"Lassan itt az ideje, hogy az EU-tizennégyek elgondolkodjanak"
Wolfgang Schüssel kancellár (Osztrák Néppárt, ÖVP) és Susanne Riess-Passer alkancellár (Osztrák Szabadságpárt, FPÖ) a kormány ülése után hangsúlyozta: a kormány három hónapja van hivatalban, és "lassan itt az ideje, hogy az EU-tizennégyek elgondolkodjanak azon, hogy meggondolatlan akciójukkal többet ártanak, mint használnak az európai eszmének". Az alkancellár asszony ehhez hozzátette: ideje cselekedni, hogy a tizennégyek végre felfogják: a szankciók mai formájukban nem maradhatnak fenn.

A terv egyebek között nemzeti és nemzetközi felméréseket irányoz elő az Ausztria elleni szankciókról a lakosság körében vallott véleményről, internetes weboldalt tervez a téma iránt érdeklődőknek, a felvilágosító munkába be kívánja vonni a külföldön élő osztrákokat, és aktiválni kívánja a kétoldalú baráti társaságokat.

Az EU szintjén felvetik majd Ausztria témáját a minisztertanácsi üléseken és más testületekben. Schüssel kancellár látogatást tesz Brüsszelben az EU-bizottságánál. Az EU kormányközi értekezletén Ausztria javaslatot terjeszt elő az EU-szerződés 7. cikkelyéhez: az eljárás objektívvá tételéről és az európai bíróság fennhatósága alá rendeléséről. "Jogvédelmi akciócsoportot" alakítanak Ausztria jogi lehetőségeinek tisztázására, az EU-bizottsághoz fordulnak, ahányszor osztrák állampolgárokat, cégeket vagy intézményeket diszkrimináció ér a szankciók miatt, és jelentést állítanak össze a fajüldözés, diszkrimináció és idegengyűlölet elleni osztrák intézkedésekről.

Végül az utolsó, 18. pontban az akcióterv kilátásba helyezi: ha a portugál soros elnökség végéig nem születik konkrét terv a szankciók feloldására, referendumot tartanak Ausztriában, amelyben szerepelnie kell az Európai Unió melletti elkötelezettségnek és a szankciók feloldására irányuló követelésnek. Ezt a referendumot az FPÖ javasolta és követelte, míg az ÖVP mindeddig felesleges pénzkidobásként utasította el.

A terv nem tért ki a szerdai belga javaslatra, amely az EU alapértékeinek megsértése esetén követendő eljárás szabályozására vonatkozik, s középtávon esetleg lehetővé tehetné az Ausztria elleni intézkedések feloldását. Teljességgel figyelmen kívül hagyta az Osztrák

Szociáldemokrata Pártnak azt a javaslatát is, hogy a parlamenti pártok vezetői a parlamenti elnök és az államfő részvételével dolgozzanak ki közös akciótervet, s végrehajtásával a mindenütt köztiszteletben álló és szívesen látott Thomas Klestil államfőt bízzák meg.

Ilyen körülmények között az akciótervben az ÖVP újabb engedményt tett koalíciós partnerének, az FPÖ-nek, és nem járult hozzá ahhoz, hogy a kormánypártok és az ellenzék között egyre mélyülő szakadékot legalább a szankciók ügyében áthidalja.

Alexander Van der Bellen, a zöldek elnöke máris bírálta a tervet, elsősorban azért, mert mintegy az EU-nak címzett ultimátumot lát abban, hogy Ausztria további lépéseket helyez kilátásba, amennyiben a portugál soros elnökség végéig nem történik változás.  • Hírek
  • Bankszámla