Judit
2 °C
7 °C

Osztrák stratégia az EU-szankciók ellen

2000.05.05. 19:48
Az osztrák kormány stratégiát dolgozott ki az EU-tizennégyek szankciói ellen, s ebben szerepel az Osztrák Szabadságpárt által követelt, de koalíciós partnere által eddig elutasított referendum is.

"Lassan itt az ideje, hogy az EU-tizennégyek elgondolkodjanak"
Wolfgang Schüssel kancellár (Osztrák Néppárt, ÖVP) és Susanne Riess-Passer alkancellár (Osztrák Szabadságpárt, FPÖ) a kormány ülése után hangsúlyozta: a kormány három hónapja van hivatalban, és "lassan itt az ideje, hogy az EU-tizennégyek elgondolkodjanak azon, hogy meggondolatlan akciójukkal többet ártanak, mint használnak az európai eszmének". Az alkancellár asszony ehhez hozzátette: ideje cselekedni, hogy a tizennégyek végre felfogják: a szankciók mai formájukban nem maradhatnak fenn.

A terv egyebek között nemzeti és nemzetközi felméréseket irányoz elő az Ausztria elleni szankciókról a lakosság körében vallott véleményről, internetes weboldalt tervez a téma iránt érdeklődőknek, a felvilágosító munkába be kívánja vonni a külföldön élő osztrákokat, és aktiválni kívánja a kétoldalú baráti társaságokat.

Az EU szintjén felvetik majd Ausztria témáját a minisztertanácsi üléseken és más testületekben. Schüssel kancellár látogatást tesz Brüsszelben az EU-bizottságánál. Az EU kormányközi értekezletén Ausztria javaslatot terjeszt elő az EU-szerződés 7. cikkelyéhez: az eljárás objektívvá tételéről és az európai bíróság fennhatósága alá rendeléséről. "Jogvédelmi akciócsoportot" alakítanak Ausztria jogi lehetőségeinek tisztázására, az EU-bizottsághoz fordulnak, ahányszor osztrák állampolgárokat, cégeket vagy intézményeket diszkrimináció ér a szankciók miatt, és jelentést állítanak össze a fajüldözés, diszkrimináció és idegengyűlölet elleni osztrák intézkedésekről.

Végül az utolsó, 18. pontban az akcióterv kilátásba helyezi: ha a portugál soros elnökség végéig nem születik konkrét terv a szankciók feloldására, referendumot tartanak Ausztriában, amelyben szerepelnie kell az Európai Unió melletti elkötelezettségnek és a szankciók feloldására irányuló követelésnek. Ezt a referendumot az FPÖ javasolta és követelte, míg az ÖVP mindeddig felesleges pénzkidobásként utasította el.

A terv nem tért ki a szerdai belga javaslatra, amely az EU alapértékeinek megsértése esetén követendő eljárás szabályozására vonatkozik, s középtávon esetleg lehetővé tehetné az Ausztria elleni intézkedések feloldását. Teljességgel figyelmen kívül hagyta az Osztrák

Szociáldemokrata Pártnak azt a javaslatát is, hogy a parlamenti pártok vezetői a parlamenti elnök és az államfő részvételével dolgozzanak ki közös akciótervet, s végrehajtásával a mindenütt köztiszteletben álló és szívesen látott Thomas Klestil államfőt bízzák meg.

Ilyen körülmények között az akciótervben az ÖVP újabb engedményt tett koalíciós partnerének, az FPÖ-nek, és nem járult hozzá ahhoz, hogy a kormánypártok és az ellenzék között egyre mélyülő szakadékot legalább a szankciók ügyében áthidalja.

Alexander Van der Bellen, a zöldek elnöke máris bírálta a tervet, elsősorban azért, mert mintegy az EU-nak címzett ultimátumot lát abban, hogy Ausztria további lépéseket helyez kilátásba, amennyiben a portugál soros elnökség végéig nem történik változás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?