Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Eurószkeptikus britek

2002.01.02. 17:09
Az eurót ellenző brit aktivisták a Bank of England épületete elé vonultak vállukon egy koporsóval: az eurót elfogadó tizenkét nemzet nevében eltemették azok nemzeti valutájukat. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a britek 58 százaléka ellenzi az euró bevezetését, Tony Blair miniszterelnöknek nem lesz könnyű feladata meggyőzni őket.

Az eurót ellenző britek egy csoportja vonult szerdán a Bank of England londoni épülete elé: vállukon koporsót vittek, így "gyászolták" a január elsején megszűnő tizenkét európai valutát. Az angol font szerelmesei a brit nagyközönségnek próbált a jelképpel üzenni, és főleg azt a kisebbségben lévő 42 százalékra próbálnak hatni, akik elfogadnák az eurót hivatalos fizetőeszközként.

A negyedik legnagyobb gazdaságnak nem kell az euró

A tiltakozók szóvivője, Jim Reynolds szerint az új pénznemet elfogadó országok elvesztették gazdaságuk feletti ellenőrzést, miután a gazdasági politikát befolyásolni nem tudják, és saját kamatlábat is képtelenek már megállapítani. A különböző euró-ellenes szervezetek rendszeresíteni kívánják a tiltakozásokat, és egységesíteni a tábort.

A no egyik plakátja
Az eurót ellenzők általános érve az, hogy a brit gazdaság sokkal jobban működik, mint az európai, így az országnak csupa hátránya származna abból, ha lemondana az erős angol fontról és a gyengébb euróhoz pártolna. Az egyszerűen 'no' nevű euróellenes szervezet internetes honlapján a következő példákat hozza fel: a brit gazdaság a negyedik legnagyobb a világon, 36 milliárd fontba kerülne az euróra való átállás (és ezt a pénz inkább az egészségügyre kellene költeni), az európai munkanélküliségi adatok kétszer magasabbak a brit számoknál, az adók egy hatodával magasabbak stb.

A szóvivő gondolatait a britek 58 százaléka helyesli, hiszen a két hete a Guardian napilapban publikált közvélemény-kutatás eredményei szerint ennyien ellenzik az eurót és támogatják az angol fontot. A brit miniszterelnök a kisebbséghez tartozik, és gigászi feladat lesz meggyőzni az eurószkeptikus briteket az egységes európai valuta szükségességéről.

"Keep the pound"

A 2001-es brit választásokat is meghatározta az euró: az ellenzéki konzervatív párt választási kampányának fő szlogenje a "Keep the pound" (Tartsuk meg a fontot) volt. Tony Blair munkáspártja pedig népszavazást ígért az eurózónához való csatlakozásról. A britek szkepticizmusuk ellenére reálisan látják a jövőt: 62 százalékuk vallja azt, hogy tíz éven belül elkerülhetetlen az euró átvételét.