Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eurószkeptikus britek

2002.01.02. 17:09
Az eurót ellenző brit aktivisták a Bank of England épületete elé vonultak vállukon egy koporsóval: az eurót elfogadó tizenkét nemzet nevében eltemették azok nemzeti valutájukat. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a britek 58 százaléka ellenzi az euró bevezetését, Tony Blair miniszterelnöknek nem lesz könnyű feladata meggyőzni őket.

Az eurót ellenző britek egy csoportja vonult szerdán a Bank of England londoni épülete elé: vállukon koporsót vittek, így "gyászolták" a január elsején megszűnő tizenkét európai valutát. Az angol font szerelmesei a brit nagyközönségnek próbált a jelképpel üzenni, és főleg azt a kisebbségben lévő 42 százalékra próbálnak hatni, akik elfogadnák az eurót hivatalos fizetőeszközként.

A negyedik legnagyobb gazdaságnak nem kell az euró

A tiltakozók szóvivője, Jim Reynolds szerint az új pénznemet elfogadó országok elvesztették gazdaságuk feletti ellenőrzést, miután a gazdasági politikát befolyásolni nem tudják, és saját kamatlábat is képtelenek már megállapítani. A különböző euró-ellenes szervezetek rendszeresíteni kívánják a tiltakozásokat, és egységesíteni a tábort.

A no egyik plakátja
Az eurót ellenzők általános érve az, hogy a brit gazdaság sokkal jobban működik, mint az európai, így az országnak csupa hátránya származna abból, ha lemondana az erős angol fontról és a gyengébb euróhoz pártolna. Az egyszerűen 'no' nevű euróellenes szervezet internetes honlapján a következő példákat hozza fel: a brit gazdaság a negyedik legnagyobb a világon, 36 milliárd fontba kerülne az euróra való átállás (és ezt a pénz inkább az egészségügyre kellene költeni), az európai munkanélküliségi adatok kétszer magasabbak a brit számoknál, az adók egy hatodával magasabbak stb.

A szóvivő gondolatait a britek 58 százaléka helyesli, hiszen a két hete a Guardian napilapban publikált közvélemény-kutatás eredményei szerint ennyien ellenzik az eurót és támogatják az angol fontot. A brit miniszterelnök a kisebbséghez tartozik, és gigászi feladat lesz meggyőzni az eurószkeptikus briteket az egységes európai valuta szükségességéről.

"Keep the pound"

A 2001-es brit választásokat is meghatározta az euró: az ellenzéki konzervatív párt választási kampányának fő szlogenje a "Keep the pound" (Tartsuk meg a fontot) volt. Tony Blair munkáspártja pedig népszavazást ígért az eurózónához való csatlakozásról. A britek szkepticizmusuk ellenére reálisan látják a jövőt: 62 százalékuk vallja azt, hogy tíz éven belül elkerülhetetlen az euró átvételét.