Pál
-1 °C
5 °C

Euró a mosógépben

2002.01.02. 13:05
Az új pénz második napján egtörtént az első görögországi eurórablás -a sisakos férfi százezer euróval és másfél millió görög drachmával távozott az athéni külváros egyik bankjából. Spanyolországban is raboltak már eurót. Az olasz autósztrádákon hosszú sorok alakultak ki, miután a fizető kapuknál euróban adnak vissza. A német Bild magazin munkatársai mindennapi helyzetben tesztelték az euró bankjegyeket: mikróban sütötték őket, borral leöntötték, kimosták, megszárították, és kivasalták.

Athén egyik külvárosi bankját támadta meg szerdán egy sisakos férfi: a rabló százezer euróval és másfélmillió drachmával (4400 euró) távozott. Az első görög eurórablásban senki sem sebesült meg, és a tolvajnak is sikerült elmenekülni. Az eurórablás Spanyolországot sem kerülte el: egy zamorai (észak-spanyolországi város) bankba két fegyveres rabló tört be, zsákmányuk kilencvenezer euró volt. A világ első eurórablása a múlt évben történt, mikor Németországban kifosztottak egy eurót is szállító autót.

Öt kilométer hosszú autósorok

Az euró közlekedési káoszt okozott Olaszországban. Az olasz autópályákon ugyanis fizetős kapuk vannak, az utakat üzemeltető Autostrade pedig úgy döntött minden ügyfelének euróban fog visszaadni. A bonyolult számítások, hogy valóban helyesen adnak-e vissza, megnövelték a kapuknál töltött időt és hosszú sorok alakultak ki. A közlekedési rendőrség jelentése szerint helyenként öt kilométernyi autósorok is állnak.

Euró a mikrohullámú sütőben

A precíz németek tesztelésre fogták az euró bankjegyeket és érméket. A Bild magazin riporterei fél óráig 95 fokos vízben mosták, utána centrifugában szárították a bankjegyeket - mindkét műveletet bírták a pénzjegyek. Mikor azonban kivasalták őket, az értéküket is megjelenítő fényes biztonsági csík himlőhelyes lett. Ugyancsak nem élték túl sértetlenül a mikrohullámú sütőt: a pénz biztonsági szála elégett.

Mikor vörös borba áztatták, a bankjegyek kissé megváltoztatták színűket és rövid ideig összezsugorodtak, majd újból visszanyerték eredeti méretüket a folyadék felszívása után. Miután a bankjegyek dicsőséggel átélték a megpróbáltatásokat, az érmék rosszul szerepeltek a teszten: a villamos könnyedén szétlapította őket.