Mi folyik Brüsszelben? - Az EUrologus az Indexre költözik

2013.10.22. 11:12 Módosítva: 2013.10.22. 11:12

Mától az Indexen folytatja az Eurologus! Hetente több alkalommal jelentkezünk uniós hírekkel közvetlenül az EU fővárosából közérthetően, sőt néha még az is lehet, hogy szórakoztatóan.

Kik vagyunk?

Az EUrologust egy éve Brüsszelből, az uniós döntéshozás fővárosából a közös politikát belülről ismerő és napi szinten követő fiatal csapat készíti.

Mi volt eddig?

Írtunk egy csomó olyan ügyről, amiről alig lehetett hallani a magyar sajtóban, pedig fontosak, és érintik a mindennapjainkat. Például arról, hogy mit írt Tavares eredeti jelentésében, amit elsőként közöltünk a magyar sajtóban. Vagy lesz-e európai tranzakciós adó és megszűnik-e végre a roaming díj. Foglalkoztunk az EU-t érintő korrupciós ügyekkel, vagy azzal az érthetetlen jelenséggel, hogy miért a német autópálya a legolcsóbb Európában. Rendszeresen beszámoltunk arról, hogy mi történik az Európai Parlamentben, valóban magyarfaló képviselőkkel van-e a tele az intézmény.

Benéztünk a színfalak mögé az EU-csúcsokon és cikksozoratban mentünk utána annak, hogy kik a legkeményebb európai parlamenti képviselők. Lelepleztük, ha egy magyar EU-honanya botrányosat mondott, vagy csinált, és találgattunk arról, hogy az európai vezetők hol folytatnák a karrierjüket.

És mi várható?

Heti több cikk arról, hogy milyen az EU belülnézetből, mik az aktuális témák Brüsszelben, hogyan alakul az EU és Magyarország kapcsolata, és milyen pletykák terjednek az uniós intézmények folyosóin. Jövőre pedig kiemelten foglalkozunk a magyar európai parlamenti választásokkal. Kiderítjük, hogy a jelöltek vajon helyt tudnak-e állni a brüsszeli politikai darálóban, mit ígérnek nekünk a pártok Európával kapcsolatban, és mi az, amit betartottak az eddigi ígéreteikből.

Mi magyarok nemzetközi összehasonlításban is keveset tudunk az európai közösségről. Pedig a Brüsszelben hozott döntések egyre inkább befolyásolják mindennapjainkat. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az általunk választott politikusok mit, és hogyan képviselnek a nevünkben. Az Európa-politika a mi belpolitikánk is. Az, hogy milyen lesz a jövő európai közössége attól is függ, milyenné formáljuk azt mi, magyarok.

Az EUrologus eddig a 444.hu-n volt elérhető, mostantól viszont már nem. Köszönjük nekik az eddigi támogatást, és drukkolunk, hogy minél nagyobbra nőjenek. Ínyencek a jövőben is követhetnek minket az EUrologus Facebook oldalán!