Rehn nem Matolcsy, hanem a választók kedvéért mondana le

2014.01.07. 16:18
Nem mondott le Olli Rehn, hiába örülne neki nagyon Matolcsy György.

Délelőtt a magyar sajtóban a Handelsblatt német lapra hivatkozva lejött, hogy Olli Rehn eurócár, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági ügyekkel foglalkozó alelnöke lemond áprilisban, hogy az EP-kampányra koncentráljon.

Ez meglehet, de valószínűtlen, hiszen elég fizetés nélküli szabadságot kivennie és felfüggesztenie biztosi tevékenységét a kampány idejére. Ezalatt egy másik biztosra lőcsölik az Európai Unió monetáris és pénzügyi irányítását, ami persze nem kis pluszteher lesz.

A finn politikus már korábban bejelentette, hogy EP-képviselő kíván lenni 2014-ben, és indul a választáson. Már csak az a kérdés, megszerzi-e a páneurópai liberális párt, az ALDE vezető jelöltségét az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára. Guy Verhofstadt, az ALDE parlamenti frakciójának vezetője is indul ellene, s a volt belga miniszterelnök kemény és közismert ellenfél.

A lisszaboni szerződés szerint a tagállamok vezetőinek a választási eredmények figyelembevételével kell majd kiválasztaniuk az EB következő vezetőjét. Azt senki nem tudja, ez mit jelent pontosan, illetve mindenki a maga szája íze szerint értelmezi a szerződés szavait. Rehnnek azonban van esélye, hogy akkor is megszerezze az EB-elnöki széket, ha a liberálisok várhatóan nem tarolnak az EP-választásokon. Az erős euroszkeptikus jelenlét miatt valószínűleg a konzervatívoknak és a szociknak kompromisszumot kell találniuk, és meglehet, a Brüsszelben jól ismert, higgadt Rehn mellett döntenek. (Persze, lehet, hogy ez Orbán Viktornak nem tetszik majd annyira.)

Mindenesetre, ha Rehn le is mond, azt csak áprilisban vagy a választási eredmény fényében teszi majd meg, vagy soha. Egy biztos, a jelenlegi EB mandátuma novemberben mindenképp lejár.