Az EU közvetíteni próbál Ukrajnában

2014.01.26. 12:25
Teljes erővel dolgozik az EU diplomáciai gépezete az ukrán helyzet békés rendezése érdekében.

Szankciók életbe léptetése helyett a felek közötti közvetítésre törekszik az EU, amelynek elsődleges célja, hogy megakadályozza az erőszak további elharapózását Ukrajnában. A tagállamok „túlnyomó többsége” ezt az álláspontot támogatta, és ennek szellemében látogatott Kijevbe Stefan Füle bővítési biztos, hogy tárgyalásokat folytasson Viktor Janukoviccsal és az ellenzéki tüntetők vezetőivel. Jövő kedden szintén Kijevbe utazik Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A látogatás célja – ha addig nem következik be drámai változás – szintén az, hogy Ashton a békés megoldás fele terelje a feleket. Szombaton az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso telefonon egyeztetett Viktor Janukovics ukrán elnökkel, és arra kérte, hogy kezdjen azonnal egyeztetést az ellenzéki vezetőkkel.

Az EU tagállamok külügyminiszterei egyébként a múlt csütörtöki találkozójukon döntöttek úgy, hogy egyelőre nem léptetnek életbe szankciókat Ukrajna ellen. A magyar külügyi vezetés is ezt az álláspontot támogatta (a hírek szerint egyedül a litvánok akartak keményebb fellépést). A találkozót követően diplomáciai források arra hivatkoztak, hogy a jelenlegi vezetés ellen életbe léptetett szankciók még inkább Moszkva felé lökhetik a Janukovics rezsimet, amely a tüntetések erőszakos felszámolásába kezdhet, és ezzel tömeges összecsapások alakulhatnak ki a már így is polgárháború szélére sodródott országban. Ukrajna gyakorlatilag kettészakadt a tavaly november óta tartó tiltakozásokban. Míg az ország nyugati fele az ellenzéki oldalra húz és pártolja az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás aláírását, addig a keleti, oroszajkú országrész inkább Janukovicsot támogatja, és nem ellenzi az orosz közeledést sem.

Az EU egyébként a jövő kedden Brüsszelben megrendezésre kerülő EU-orosz csúcson is folytatja a diplomáciai offenzívát. A találkozón orosz részről Vladimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter, míg az EU részéről Barroso, Ashton és Herman Van Rompuy EU tanácsi elnök vesznek részt. A találkozó eredeti célja az EU és Oroszország között 1997-ben megkötött és 2007-ig szóló Partnerségi és Együttműködési Megállapodás megújítása lenne. Erre lényegében nincs esély, a találkozón a felek Ukrajna, Irán és Szíria helyzetéről fognak tárgyalni.

Az EU diplomáciai erőfeszítései egyébként a közelmúltban áttöréshez vezettek az Irán és a „Nyugat” közötti kapcsolatokban. Az iráni atomprogramról folytatott tavaly novemberi genfi tárgyalásokon lényegében az uniós diplomácia erőfeszitései nyomán sikerült engedményeket kialkudni az iráni éltől. A tárgyalásokat a nyugati oldalról mindvégig Catherine Ashton vezette, olyannyira, hogy John Kerry, amerikai külügyminiszter csak a megállapodás megkötése után érkezett Genfbe és találkozott Mohamad Dzsavad Zarif, iráni főtárgyalóval, pár szó és egy közös fénykép erejéig.