Könnyebbé teszi az online zenehallgatást az EU

2014.02.10. 17:05
Könnyítene az Európai Parlament az online zeneszolgáltatók, mint a Spotify, a Last.fm, vagy az iTunes életén azzal a kedden elfogadott jogszabállyal, mely egyszerűsíti a szerzői jogok megszerzését a 28 tagállamban. A mostani szabályozás szerint ugyanis a Spotify-nak 28 tagállamban kell kopogtatnia a szerzői jogok kezelőinél. Emiatt is történhetett, hogy Magyarországon csak nemrég vált elérhetővé az online zeneszolgáltatás, miközben máshol már pörgették a virtuális korongokat.

A Európai Parlament strasbourgi ülésén nagy többséggel fogadták el azt a jogszabálytervezetet, melynek értelmében lehetővé válik a szerzői jogok közös kezelése, és így azok gyorsabb megszerzése. A lényeg, hogy a tagállamokban működő jogkezelők felkérhetnek más tagállamokban lévő, vagy esetleg határokon átnyúló szervezeteket, hogy az ő repertoárjukat is értékesítsék. A szervezeteknek kötelező lesz felvenniük ezeket a repertoátokat a saját kínálatukba. És ugyanolyan feltételekkel kell értékesíteniük, mintha a sajátjuk lenne. Erre szükség is lesz, hiszen manapság 250 közös jogkezelő szervezet van az EU-ban.

A jogszabály megpróbálja eközben a szerzők jogait is megerősíteni. Egyrészt kötelezővé teszi a szerzői jogdíjak kifizetését a pénzügyi év lezárásától számított 9 hónapon belül. Másrészt a szerzőnek jogában áll megválaszthatia az őt képviselő jogkezelő szervezetet, illetve beleszólása lesz a szerzői jogok kezelésébe is.

Az EP már korábban megegyezettt a tagállamokból álló tanáccsal a kérdésben, így bár formálisan még a tanácsnak is rá kell bólintania a döntésre, a keddi szavazással lezárult a jogszabályalkotási folyamat. A tagállamoknak 24 hónapjuk van, hogy átültessék saját joganyagukba a szabályozást. A tervezetet 640 igen, 18 nem és 22 tartózkodás mellett fogadták el az EP-képviselők.

Marielle Gallo, az Európai Néppárt francia képviselője, az ügy témafelelőse szerint, ez a jogszabály megmutatja, hogy az európai gazdaság képes alkalmazkodni az internet világához. A szavazás után elmondta, több európai digitális sikertörténetre van szükség, és hogy a következő iTunes-nak Európában kell megszületnie.

A Spotify, és hasonló online zeneszolgáltatók nem minden szerző körében népszerűek. Tavaly David Byrne fakadt ki a Guardian napilapban azzal kapcsolatban, hogy a Spotify nevetséges jogdíjat fizet az alkotóknak. Számításai szerint a Daft Punk tavalyi slágerét, a Get Luckyt augusztusig 104 760 000 alkalommal hallgatták meg, de fejenként maximum 13 ezer dollárra számíthatnak ezért a francia popperek.