A vártnál keményebb az EU

2014.03.06. 20:20 Módosítva: 2014.03.06. 20:20

A EU-Ukrajna társulási megállapodás gyorsított és szakaszos életbe léptetéséről döntöttek a brüsszeli rendkívüli EU-csúcson, ahol Moszkvával szemben fokozatos szankciós rezsim bevezetéséről is határoztak.

Egy napra szinte uniós tagnak érezhette magát Arszenyij Jacenyuk megbízott ukrán kormányfő, aki nemcsak, hogy órákon át ülhetett a huszonnyolcak tárgyalóasztalánál Brüsszelben, de ideiglenesen még az ukrán nyelv is felkerült a tolmácsolt nyelvek közé az apparátusban.

A demokratikus döntéshozatalért cserébe rendkívüli körülményes uniós megállapodásokhoz képest egy röpke délután alatt lezavarták az uniós állam- és kormányfők az Ukrajna ügyében hétfőn sebtében összerántott rendkívüli csúcstalálkozót. (Igaz korábban kétszer találkoztak már a külügyminiszterek és Európa több városában további többoldalú megbeszéléseket folyattak).

A hivatalosan csúcs zárókonklúziónak nem nevezhető dokumentum tanulsága szerint Jacenyukkal találkozva a vezetők tapssal üdvözölték az ukrán nép az utóbbi hetekben, hónapokban mutatott bátorságát és ellenállását, majd a következőkre jutottak:

Erősen elítélik, hogy Oroszország provokáció nélkül durván megsértette Ukrajna területi egységét és állandó katonai bázisaira történő azonnali csapatvisszahívásra szólították fel az orosz föderációt.

Az ukrán alkotmány alapján illegálisnak tekintik az Autonóm Krími Köztársaság legfelső tanácsának azon döntését, hogy népszavazást írjanak ki a terület hovatartozásáról.

Az EU kész kontakt csoportot felállítani a számára egyaránt fontos orosz és ukrán kapcsolatok békés, tárgyalás útján történő rendezésére, melyek figyelembe veszik Ukrajna területi integritását, védik a kisebbségek jogait és szabad és igazságos választásokat segítenek elő.

Három az EU-s igazság

Ami Oroszországot illeti, az EU háromlépcsős szankciós rezsimet helyezett kilátásba Putyin kormányával szemben. A csúcs dokumentuma úgy fogalmaz, hogy megerősítik a külügyminiszterek március 3-i határozatát, amely kimondja a vízumkönnyítési tárgyalások és az EU-Oroszországgal tárgyalás alatt lévő új kereskedelmi megállapodás felfüggesztését. Emellett az Európai Tanács támogatja, hogy a G8 tag európai államok és az uniós intézmények nem vesznek részt a legfejlettebb államokat tömörítő csoport következő, Szocsiba tervezett találkozójának előkészítésében. Ezek képezik az első szakaszt.

A második szakaszról a szöveg kimondja, hogy Oroszországnak és Ukrajnának tárgyalásos úton - melyben akár más államok is részt vehetnek - kell a békés megoldást keresnie, napokon belül. Ennek azután rövid időn belül eredményeket is fel kell mutatnia. Ellenkező esetben az EU további szankciókról, elsősorban az orosz vezetők uniós utazási tilalmáról, vízumkönnyítésük visszavonásáról, európai bankszámláik befagyasztásáról és az EU-Oroszország csúcs lemondásáról dönthet.

Végül harmadszor, ha nincs előrelépés a tárgyalásokban, esetleg az ukrán állam további destabilizációára irányuló orosz lépések következnek be, az súlyos és az EU-orosz kapcsolatokat messzemenően befolyásoló lépéseket eredményez majd, beleértve kemény gazdasági retorziókat - mondták ki az uniós vezetők.

Mit adna az EU az ukránoknak?

A csúcson született legfontosabb politikai döntés - mely a csúcs előtt még erősen megosztotta az állam- és kormányfőket - hogy készek még az előrehozott ukrán választások előtt aláírni az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének előszobáját jelentő EU-Ukrajna társulási szerződés politikai részét. Majd az EU-tól szokatlan módon külön véglegesíteni az amúgy a tavalyi vilniusi keleti-partnerségi csúcsra már kidolgozott mély és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás kereskedelmi és gazdasági aspektusait rögzítő felét.

Ráadásul mindkettőt Angela Merkel német kancellár megfogalmazásában “napokon, heteken belül, de mindenképp az előrehozott ukrán választások előtt”. Emellett az EU kész pénzügyi segítséget nyújtani a kijevi kormánynak és támogatja az IMF hiteladás gyorsított nyélbe ütését. Hasonlóképpen készek gyorsított vízumliberalizációról tárgyalni Ukrajnával.

Összességében az EU a várakozásokhoz képest keményebb fellépést tudott felmutatni Moszkvával szemben hat órán át tartó tárgyalásai végén. A csúcs vége felé az EUrologus helyszínen ügyködő csapata úgy tapasztalta, az erősebb szöveg részben annak köszönhető, hogy a washingtoni kormány beutazási tilalmat vezetett be számos orosz politikussal szemben. Igaz a Fehér Ház szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem került fel a listára.

A kemény uniós szövegezés annak fényében különösen meglepő, hogy igen jelentős a közösség függősége az orosz gáztól, de jelentős befektetései vannak orosz oligarcháknak Nagy-Britanniában is, míg Ausztria erősen kitett az orosz bankszektornak.

A mostaninál jóval nagyobb vitát válthat ki ha esetlegesen tényleg szükségessé válik a szankciók második és harmadik körének bevetése Moszkvával szemben, mely a jelenleginél sokkal jobban meg fogja osztani az erősen eltérő érdekek mentén döntő EU-s vezetőket.