Jobbikossal igazoltatja Moszkva a krími referendum tisztaságát

2014.03.17. 11:05
A jobbikos Kovács Béla EP-képviselő Oroszország meghívására pár szélsőjobbos kollégával a hétvégén Krímben figyelte meg a referendum tisztaságát.

A megfigyelők természetesen mindent rendben találtak. A Guardian brit napilap is idézi Kovács Bélát tudósításában, amelyben Kovács elmondja, minden amit még szombaton látott, megfelel a nemzetközi sztenderdeknek, és szerinte szabad és igazságos választás lesz a vasárnapi népszavazás. 

A referendumon arról nem dönthettek a szavazók, hogy esetleg Ukrajna része maradjon a Krím, csak arról, hogy elszakadnak és önállósodnak, vagy csatlakoznak Oroszországhoz. Utóbbi nyert – marcona orosz katonák, paramilitáris egységek és fegyveres őrültek biztosításával.

Sajtóbeszámolók szerint megfigyelőként utazott még a Krímbe Enrique Ravello katalán EP-képviselő. Shaun Walker, a Guardian tudósítója szerint bizarr élmény volt a megfigyelők sajtókonferenciája, amelyet leginkább  a referendum tisztaságát igazolni hivatott  

oroszbarát politikusok Nyugat-ellenes kirohanásai jellemeztek.

Kovács Bélának az Európai Parlament honlapján elérhető oldala szerint eddig is elég érdekes dolgokat mondott Ukrajnáról és Oroszországról.

Például  Ukrajnáról 2014-ben:

 

„Sokan és sokat fáradoztak az európai történelem meghamisításán, de az a régészeti leletek alapján mára egyértelmű, hogy a kultúra, a technika és a tudományok keletről jöttek be a ma magát fejlettnek tartó nyugatra, mégpedig az íjfeszítő népek, a szkíták, sumérok, hunok jóvoltából. Kijev térsége is régóta felemelkedett a sztyeppei őskeresztény népek letelepedése következtében. Ma ezen népek többségét szlávoknak nevezik. A náluk érvényes ortodox keresztény naptár szerint a 7523. évet írjuk. Nem komolytalan ezek után, hogy felfuvalkodott EU-s hivatalnokok fenyegetik, leckéztetik Ukrajnát és Oroszországot? Holmi európai értékek, meg demokrácia nevében szólalnak meg olyanok, akik 10 év alatt tönkretették, gyarmatosították Közép-Európát, olyanok, akiknek országai a rabszolgamunkából, és kontinensek kifosztásából tollasodtak meg. Döntsenek Ukrajna polgárai a saját sorsukról.”

 

Vagy a 2013-as vilniusi keleti partnerség csúcstalálkozóról, ahol Viktor Janukovics volt ukrán elnök nem írta alá a társulási és szabadkereskedelmi egyezményeket az EU-val:

 

„Olyan ez a jelenlegi EU, mint egy tolószékben ülő, dühödten üvöltöző rokkant, akinek alighanem a pelenkája is cserére szorulna. Aki, ha így folytatja, ott is marad, ahol van, csak egyre szagosabb lesz, viszont ha megtanul kérni, segítenek rajta. Egyedül a GUE/NGL (a kommunisták, szélsőbal – a szerk.) anyaga veszi figyelembe a realitásokat, és tartalmaz a nemzetközi diplomáciában elfogadható érveléseket és kulturált stílust, így azt megszavaztam. A többi egyszerűen minősíthetetlen. Szegény ukránok, ha sejtenék, hogy mibe készülnek belelépni, és milyen gyarmatosítás vár rájuk, nem fagyoskodnának a téren. Az indítvány összességében meg egy nagy nemet érdemel.”