Újabb orosz prominenseket büntet beutazási tilalommal az EU

2014.03.21. 06:24
Újabb 12 orosz gazdasági és politikai vezetőt adtak a beutazási tilalommal sújtottak listájához az EU állam- és kormányfői kétnapos tavaszi csúcstalálkozójuk első ülésnapján. Az EU egyúttal figyelmeztetett, az ukrán helyzet eszkalálódása esetén kész újabb gazdasági szankciókat foganatosítani Oroszországgal szemben.

Ahhoz képest, hogy az EU rendes tavaszi formális csúcstalálkozóját eredetileg gazdasági és energia kérdéseknek szentelték volna - a péntek hajnali fél egykor a sajtó elé álló Herman van Rompuy tanácsi elnök és José Manuel Barroso bizottsági elnök duó csak marginálisan ejtett szót a közösségi politikák ezen vetületeiről. A későre nyúlt csúcs vacsora után láthatóan hullafáradt van Rompuy önmagát ismételve beszélt az ukrán válságnak szentelt vacsora nyomán kialakult kompromisszumról.

Eszerint Brüsszel lemondja a júniusi Oroszország-EU csúcsot és hasonlóképp járnak ez a tagállami kormányok is a bilaterális orosz diplomáciai találkozóikkal. A hétfőn a külügyminiszterek által összeírt 21 főt tartalmazó beutazási tilalmi listát csütörtök este 12 újabb névvel bővítették. Van Romuy konkrét neveket nem említett, mindössze annyit árult el, igen magas rangú személyek is vannak köztük.

A vezetők egyúttal felkérték az Európai Bizottságot, készítsen részletes áttekintést a lehető legszélesebb körben a bevethető gazdasági szankciókról és azok hatásairól, melyeket amennyiben tovább romlik az ukrán-orosz helyzet - esetleg Oroszország további területeket száll meg - bevethet az Unió.

A tanácselnök hangsúlyozta, hogy az Unió továbbra sem tekinti legitimnek a vasárnap lezajlott krimi népszavazást és a 21 század Európájában elfogadhatatlannak nevezete, hogy fegyverrel rajzolják át az országhatárokat.

Az állam- és kormányfők emellett arról is döntöttek, hogy amennyiben az EBESZ-nek nem sikerül saját megfigyelő missziót küldenie Ukrajnába akkor az Európai Unió saját megfigyelőket küld.

Angela Merkel kancellár az EU csúcs első ülésnapjának végén úgy fogalmazott, az Unió kész az új ukrán kormányt pénzügyileg támogatni amennyiben a kijevi kormánynak sikerül tető alá hoznia a várakozások szerint végéhez közeledő Nemzetközi Valutaalap megállapodást. A pénzügyi támogatás mellett vámkönnyítést is bevezet Európa az ukrán termékekre.

Péntken délelőtt emellett a két héttel ezelőtti rendkívüli EU csúcson kialkudottak szerint Arszenyij Jacenyuk megbízott ukrán miniszterelnök aláírja az unióval országa társulási megállapodásának politikai fejezeteit. Ezt a politikai gesztust Brüsszel azért teszi Kijevnek, hogy érzékeltesse, komolyan gondolja Ukrajna uniós perspektíváját. A társulási megállapodás életbelépéséhez azonban további technikai részletek véglegesítésére lesz szükség a következő hetekben, hónapokban.

Van Rompuy végül megismételte: a tagállamok vezetőinek célja az ukrán szuverenitás megóvása, melyhez azonban szerinte mindenekelőtt hidegfejűségre van szükség a nemzetközi szabályok betartása mellett.