Orbán az EU-csúcson: Rezsicsökkentést az iparnak!

2014.03.21. 18:13
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szlovák-magyar gázvezetéket ad át jövő héten, március 27-én, Szada mellett a rekettyésben Robert Fico szlovák kormányfővel – erről maga a miniszterelnök beszélt Brüsszelben a kétnapos EU-csúcs után. Orbán a brüsszeli kiruccanást használta arra is, hogy bejelentse, a kormány az iparra is kiterjeszti a rezsicsökkentést.

Az energia nemcsak üzleti, hanem biztonsági szempontokat is jelent, nem csak energiaár van, hanem energiabiztonság is – mondta Orbán Viktor kormányfő a brüsszeli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón. Kivételesen most nem a rezsicsökkentést népszerűsítette (bár azt többször kihangsúlyozta, hogy az európai rendszer nem versenyképes, és a verseny felpörgetésének kulcsa az ár), hanem a felelősségteljes stratégiai gondolkodást. Bejelentette ugyanis, hogy március 27-én adják át az uniós támogatással létrejött Szlovákiát Magyarországgal összekötő földgázvezetéket a „Szada melletti bozótosban” Robert Fico szlovák kormányfővel. Ezt történelmi jelentőségű pillanatnak nevezte Orbán, mert – bár üzletileg kérdéses a projekt, hiszen a norvég gáz drágább az orosznál, – először nyílik fizikai lehetőség arra, hogy ne "orosz molekula" kerüljön a vezetékbe, és rajta keresztül Magyarországra. Ez jól jön majd a bajban. Azért a rezsicsökkentés sem maradt el: Orbán bejelentette, hogy most már az iparra is kiterjesztené azt a kormány. A háztartások és a közintézmények energiaköltségeinek csökkentése után a kormány a gazdaság egyéb szektoraira is ki akarja terjeszteni a rezsicsökkentést.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón
Orbán Viktor és Szijjártó Péter a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Orbán közölte, az EU egyértelmű feltételeket, követeléseket fogalmazott meg Ukrajnával szemben. A kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország makulátlan kisebbségvédelmi politikát vár Ukrajnától, nem is írta volna alá a társulási szerződést péntek reggel, ha a nyelvtörvényt tényleg eltörölték volna az ukránok.

Az EU ugyanis pénteken aláírta az ukrán kormányfővel, Arszenyij Jacenyukkal a társulási szerződés egy részét, erről lásd cikkünket itt.

Orbán azt is elárulta, hogy az EU vezetői nem voltak elájulva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) fellépésétől. Az IMF csapata azért ment Ukrajnába, hogy felmérje a gazdasági igényeit, milyen feltételekkel adna hitelt. Az IMF-hitel valójában az egyetlen komolyabb pénz, amit a Nyugat Ukrajnának ajánlani tudott, a nagyobb uniós pénzek is ehhez kapcsolódnának. Orbán elmondása szerint az IMF feltételrendszere meglehetősen technokrata, ami komoly politikai következményekkel járhat. Például, ha a demokrácia első fuvallataként 70 százalékkal megnő a háztartások rezsije.

Paksról egyébként sem Orbán, sem más források szerint nem esett szó. A tagállamok amúgy sem voltak túl lelkesek attól, hogy már most megbeszéljék, hogy mik lehetnek a gazdasági szankciók Oroszországgal szemben. A tagállamok abban reménykednek, hogy soha nem kerül rájuk sor, mert Moszkva megáll a Krím bekebelezésénél.

Az EU-csúcs eredményei:

  • További tizenkét orosz személlyel szemben beutazási tilalom és bankszámla-befagyasztás, az új szankciós listán az orosz törvényhozás vezetői, Putyin tanácsadói, részletes lista itt.
  • EU-s megfigyelői misszió indul Ukrajnába, amennyiben az EBESZ-missziót Moszkva megakadályozza (A Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek Oroszország is tagja).
  • Már júniusban aláírják a társulási szerződést és a szabadkereskedelmi megállapodást Moldovával és Grúziával.
  • Ukrajnával már pénteken aláírták a társulási szerződés egy részét.
  • Az Európai Bizottság kidolgozza széleskörű gazdasági szankciók lehetőségét arra az esetre, ha az orosz csapatok túlmennek a Krímen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?