Kimagasló fizetés, jó munkakörülmények

2014.03.25. 13:49
Álomfizetés, megbecsült munka, kiszámítható karrier. Most lehet jelentkezni uniós köztisztviselőnek.

Április 15-ig lehet jelentkezni az uniós köztisztviselők felvételi vizsgájára. Ha valaki az EU intézményeiben szeretne tartósan dolgozni, ezt a vizsgát kell megcsinálnia. Az évente egyszer megrendezett felvételin a jelentkezők kevesebb mint egy százaléka megy át. Viszont a magyar viszonylatban kimagasló fizetés, a kiszámítható, család- és gyerekbarát munkakörülmények és a szakmai kihívások miatt mindenképpen megér egy próbát az EU-s zsargonban csak concours-ként (versenyvizsga) emlegetett teszt.

  Jelentkezni egyetemi vagy főiskolai diploma birtokában lehet, szakmai tapasztalatot a belépő szinten nem kell igazolni. Az első, írásbeli tesztet akár Budapesten is meg lehet írni. A feladatsor leginkább az angolszász egyetemi felvételiken használt GMAT teszthez hasonlít, és a felvételiző szóbeli, matematikai és absztrakt érvelési képességeit méri.

Például ki kell választania, hogy melyik ábra következik a  sorozatban:

 

Fotó: EUrologus

Vagy viszonylag sok számmal kell gyorsan matematikai műveleteket elvégezni:

Fotó: EUrologus

Vagy pár soros szövegrészlethez kapcsolódó állításokról kell eldöntenie, hogy igazak vagy hamisak.  

Fotó: eurologus

Aki máris kedvet kapott a gyakorláshoz, itt folytathatja.

Az 55 kérdésből álló feladatsort másfél óra alatt kell befejezni. A továbbjutáshoz nagyjából 90 százalékos teljesítmény szükséges, szóval nem árt gyakorolni. Ebben a fordulóban egyébként tízből kilenc jelentkező elvérzik. A második körben már a szakmai ismeretekhez kapcsolódó esszét kell írni, majd egy egész napos szóbelin tesztelik a jelentkezők kommunikációs, vezetői, szervezői és egyéb képességeit, illetve stresszbírását. A teszt egy részét lehet magyarul is írni, de erős angol, francia, vagy német nyelvtudás nélkül nincs értelme nekivágni a vizsgának.

Az EU-s felvételi vizsga azért különösen nehéz, mert a sikerhez szükséges szint a felvételizők teljesítményéhez igazodik. Minden fordulóból csak meghatározott számú versenyző juthat tovább – azok, akik a legjobban teljesítettek az adott teszten. A sikeres felvételizőknek tehát nem elég egy intézményesen meghatározott ponthatárt elérniük, hanem jobban kell teljesíteniük a jelentkezők körülbelül 99 százalékánál.

A teszt nehéz, de csüggedésre semmi ok. A magyarok eddig kifejezetten sikeresen szerepeltek az uniós versenyvizsgán. Az Európai Bizottság alkalmazottainak 2,2 százaléka magyar, ami megegyezik a nálunk népesebb és 1957 óta tag Hollandia EU-s köztisztviselőinek arányával. Az uniós köztisztviselőkről szóló adatok egyébként nyilvánosan elérhetőek, így többek között az is tudható, hogy mennyit keresnek. A kezdő fizetés juttatásokkal együtt körülbelül havi 4200 euró. Ha valaki úgy érzi, hogy teljességgel méltánytalan lenne, ha egy haszontalan aktakukac kapná meg ezt a fizetést helyette, akkor itt tud jelentkezni a versenyvizsgára.  • Hírek
  • Hírek