Obama lebénítja Brüsszelt

2014.03.26. 11:12
Obama látogatása rémálom Brüsszelnek egy átlagos EU-csúcs előkészületeihez képest.

A Brüsszelben élők hozzá vannak szokva, hogy politikai prominensek látogatása idején rendkívül körülményes lehet a városban a közlekedés. Barack Obama vizitje azonban a szokásos, EU- és NATO-csúcsokon is túltesz - a belga főváros lakóinak és különösen az uniós irodanegyed környékén dolgozók bosszúságára.

Napok óta folyamatosan köröznek a repülők és helikopterek Brüsszel felett, miközben már kedden este is komoly késedelemmel lehetett csak a zaventemi reptérről bejutni a városba.

Az EU csúcsoktól eltérően, amikor a Schuman teret és környékét zárják le rendőri egységek és kordonok segítségével, a szerdai EU–USA-találkozó biztonsági előkészületeit ennél sokkal komolyabban veszik. Március 26-ára virradóan a Merode megállótól a belvárosi Royal parkig terjedően lesz szakaszosan vagy teljesen lezárva a forgalom elől a város. Oly annyira, hogy az EUrologus által megkérdezett bizottsági dolgozó reggel még gyalog is fél órát kellett, hogy várjon míg átengedték az EU negyedet átszelő Belliard úton. Az EUrologus tapasztalatai szerint még a helyi járőrök is szigorúbban lépnek fel, sokkal több a golyóálló mellényben nyomuló rendőr és nagyságrendekkel több kordont helyeztek ki a hatóságok. Az csak külön hab a tortán, hogy a Schuman környékén a bicikliparkolókat sem használhatják a két keréken közlekedők, vélhetően mert kiemelt biztonsági kockázatot rejtenek a bringák.

A csúcs helyszínéül szolgáló Justus Lipsius tanácsépület környékén amúgy is nagy a szigor, a metró ugyan megáll, de csak az csúcstalálkozóra akkreditáltak és az uniós intézmények dolgozói szállhatnak ki. A tervek szerint a tanács épületét ráadásul 13:30-kor teljesen lezárják majd, oda tilos a belépés Barack Obama és delegációja, illetve az európai vezetők találkozójának végéig. Dél és három óra között szerdán még az EB-s belépőkártyával rendelkezők sem mehetnek át a Schuman téren, ami elég nagy fejtörést okoz, hiszen az az európai negyed középpontja. Utóbbi lezárást a tervek szerint 13 óra után a belga parlament környékére is kiterjesztik, miközben az EB előre jelezte alkalmazottai felé, hogy a lezárások bármikor módosulhatnak az amerikai elnök biztonságát szervezők kérésének megfelelően.

A tervek szerint mindössze másfél órás megbeszélésben testet öltő találkozón, Barack Obama elnök mellett John Kerry külügyminiszter és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó vesz részt amerikai oldalról. Az Európai Uniót José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Catherine Ashton külügyi főképviselő és Karel De Gucht kereskedelmi biztos képviseli. Obama amúgy először jár Brüsszelben elnökként. A találkozóról délután helyszíni beszámolóval jelentkezik majd az EUrologus.