Ennyi érdekes adatot még nem látott egyben az EP-választásról!

2014.05.25. 06:07

Az 506 millió európai polgár közül körülbelül 400 millió választásra jogosult, ők járulhatnak a szavazóurnák elé május 22. és 25. között az unió 28 tagállamában és külképviseleteiken, hogy 751 EP-képviselőt válasszanak meg. Noha az európai választások fele annyi embert érintenek, mint a világ legnagyobb demokráciájában, Indiában, a 28 ország eltérő szavazási rendszereinek és választási kampányainak koordinálása legalább akkora feladat.

Magyarországon is megkezdődött az EP-választás, az EUrológus pedig összegyűjtötte a legérdekesebb adatokat és tudnivalókat:

  • Összesen 16351 jelöltre, 948 pártlistára szavazhattak és szavazhatnak szerte a kontinensen
  • 14 országban van bejutási küszöb, a többi 14-ben nincs. Érdekességképp, Németországban eddig volt, de a mostani szavazáson már nincs.
  • 17 országban lesznek exit poll eredmények, a többiben nem teszik lehetővé a szabályok a közzétételüket. Innen lehet tudni, hogy Hollandiában a jobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja a korábbi várakozások ellenére, miszerint akár első is lehet, csak hátrébb végezhet
  • Mégis, miközben a hollandok már csütörtök este közöltek nem hivatalos exit pollokat, az EP sajtószóvivői szerint az Európai Parlament 2014. július 1–3. között esedékes alakuló üléséig csak előzetes eredményei lesznek a választásnak
  • Hasznos tudni, hogy 25 EP-képviselő legalább 7 tagállamból alakíthat együtt közös politikai csoportot az Európai Parlamentben
  • Brüsszelben erősödik az az érzet, hogy a jövő keddi EU-csúcson – melyet a választások eredményeinek, EB-vezető-jelöléseknek és vélhetően az ukrán választásnak is szentelnek – nem dől el véglegesen, ki lesz az EP és az Európai Bizottság elnöke, és ki vezeti majd az Európai Tanácsot.

A média is ugrásra készen várt

Már a hét közepén egymás sarkára hágtak az újságírók, tévés forgatócsoportok, hogy a lehető legjobb helyeket kapják meg a parlament fő üléstermében, amely az egyre amerikaibbra hajazó EP-választási show-nak ad helyet vasárnap, 25-én este.

  • 1200 újságíró regisztrált, kb. 400-an írott sajtóterméknek, 600-an pedig audiovizuális médiának tudósítanak. 50 rádióállomása, 100 tévécsatorna és 175 nyomtatott és online médium jelent majd az EP-ből.
  • Hivatalos eredményeket várhatóan vasárnap este 23 órától ad az EP sajtószolgálata hétfőn hajnali 4-ig folyamatosan frissítve. Majd hétfő reggel hat órától lesznek megint friss eredmények – ígérik a sajtósok.

És hogy hol érdemes követni a választási eredményeket, ha valaki nem elégszik meg a magyar köztévé európai médiaszolgáltatásával?

  • Mindenekelőtt ajánljuk, hogy az Index percről percre tudósításán át kövesse az EP választás eredményeit vasárnap, melyben rendszeresen jelentkezik Brüsszelből az EUrológus is.
  • Minden az EP-választásról szól az EP hivatalos adóján, az EuroparlTV-n
  • A türelmeseknek javasoljuk az Euronews magyar adását, amely a neten is nézhető.
  • Sok izgalmas részletet kínáló Tumblr mikroblogot ígér a választásokra az EP sajtószolgálata az angolul tudóknak   Electionsnight2014.eu néven.

Szavazok – Facebook-app

A Facebook az EP-választásra először az egész EU-ban beveti a „Szavazok" gombot, ahogy azt már korábban az USA-ban és Indiában is tette. Amerikában a Nature tudományos folyóirat felmérése szerint a Facebook fejlesztésének köszönhetően 340 000 további ember ment el szavazni, miután látta, hogy a barátai is megtették.

A fenti képen a Holland Facebook szavazó-app látható
A fenti képen a Holland Facebook szavazó-app látható
Fotó: Facebook