Mire jutottak a G7-csúcson?

2014.06.05. 20:42 Módosítva: 2014.06.05. 21:02
Tizenöt év után először ültek az oroszok nélkül tárgyalóasztalhoz a világ legfejlettebb országainak vezetői, ahol a legtöbb szó mégis Putyinról és Ukrajnáról esett.

Barack Obama amerikai elnök kész Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozni az amerikai partraszállás hetvenéves évfordulóján a Normandiába tervezett hétvégi megemlékezés margóján - jelentette ki az amerikai elnök a brüsszeli G7-csúcstalálkozó végén.

Obama úgy fogalmazott, Putyinnal mindig is jó munkakapcsolata volt és Oroszországnak joga van érdekei védelmére érdekszférájában, ellenben az ukrán polgárok és állam joga vezetői megválasztása és területi szuverenitásának megőrzése, melyet az orosz kormánynak is kötelessége tiszteletben tartani.

“Putyin elnöknek el kell ismernie és együtt kell működnie az új ukrán kormánnyal, fel kell hagynia határai mentél a provokációval, vagy kénytelen lesz további szankciókkal szembenéznie a G7 tagjaitól” - fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Mindezt azután mondta Obama, hogy korábban csütörtök éjjel a csúcstalálkozón résztvevők megállapodtak: készek további koordinált szankciókat foganatosítani a moszkvai vezetéssel szemben. Az amerikai elnök szerint: “lehetőségünk lesz látni a következő két, három, négy hétben merre halad a moszkvai vezetés és amennyiben nem változik a hozzáállásuk, készek vagyunk a korábban már felvetett szankciókat bevetésére”:

Obama abból sem csinált titkot, jobban örült volna, ha a Franciaország visszatartja a Mistral helikopter-hordozók eladásáról szóló megállapodás megkötését Oroszországgal.

Hasonlóan kemény üzenetet fogalmazott meg a sajtótájékoztatón mellette álló David Cameron brit kormányfőnek, akivel közölte: “Nehezen tudom elképzelni, hogy az Európai Unió mint projekt jól haladjon Nagy-Britannia nélkül és azt is nehezen tudom elképzelni, hogy előnyös lehet a briteknek, ha kimaradnak olyan politikai döntésekből, melyeknek óriási hatása van a gazdasági és politikai életükre.

A G7 csúcs után Obama Párizsba siet ahol Francois Hollande elnök csütörtök este vele, majd később Vlagyimir Putyinnal is vacsorázik külön-külön, melyeken Ukrajna lesz a fő téma. Hollande amúgy azon dolgozik, hogy a partraszállás napjának évfordulóján pénteken Normandiában találkozzon Putyin és a Petro Porosenko ukrán elnök.

Hollande politikai sikerre áhítozik, mivel a francia szocialisták igen gyengén szerepeltek az EP-választáson, míg az ország gazdasági kilátásai továbbra sem mutatnak biztató jeleket a többi eurózóna országgal összevetve.

A francia elnök külön kérésére Obama és Putyin nem is találkozik a megemlékezés előtt Párizsban, csak majd a 18 állam- és kormányfőt vendégül látó megemlékezésen a normandiai partoknál.

A G7-csúcsot a fentiek tükrében nagyrészt dominálta az orosz-ukrán viszony, ezért a többi részletről csak címszavakban emlékezünk meg, az érdeklődők itt olvashatják el a találkozó következtetéseit:

  • A fiatalok munkanélkülisége elleni fellépés és a fenntartható állásokba fektetés minden résztvevő állam kiemelt feladata
  • 2014 kiemelten fontos év a pénzügyi rendszerek reformjainak befejezésére, így az árnyékbankrendszer szabályozása
  • A G7-ek megerősítik elköteleződésüket a szabad piac megőrzése mellett és elutasítják a protekcionista politikákat.
  • Közös törekvés az energiabiztonság, különösen az ukrán válság nyomán, melyhez minden államnak el kell végezni a saját házi feladatát
  • A klímaváltozás elleni küzdelem közös cél, melyhez globális klímamegállapodást szeretnének tető alá hozni a G7-ek 2015-ben Párizsban a soron következő ENSZ klímacsúcson