Orbánt nem hívták csónakázni

2014.06.10. 15:09
Jean-Claude Juncker bizottság elnökjelöltségét ellenzők Svédországban találkoztak – Orbán Viktor kivételével.

Angela Merkel német kancellár tegnap Svédországban egyeztetett Fredrik Reinfeldt svéd, Mark Rutte holland és David Cameron brit miniszterelnökkel az Európai Bizottság új elnökéről. A svéd–holland–brit trió mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt a negyedik európai vezető, aki nyilvánosan ellenezte Juncker jelölését, a svéd miniszterelnök azonban őt nem hívta meg a találkozóra.

Bár a megbeszélés hivatalos programjában nem szerepelt a következő bizottsági elnök személyéről folytatott egyeztetés, a résztvevők a találkozó előtt és utána is ezzel kapcsolatban nyilatkoztak.

Merkel célja a találkozóval az volt, hogy meghallgassa az ellentábor érveit, és megismerje az alternatív jelöltekkel kapcsolatos véleményüket. David Cameron a találkozó előtt ismét bírálta az elnök kiválasztásával kapcsolatos eljárást (erről részletesen itt írtunk), és hasonlóan nyilatkozott a svéd és a holland kormányfő is.

A tiltakozók érvelésének lényege, hogy az uniós alapszerződés értelmében a bizottsági elnökjelöltet a 28 uniós tagállam vezetője jelöli, és az Európai Parlament választja meg. Az EP frakciói és az európai politikai pártok azonban a részvétel fokozása érdekében jelölteket állítottak a posztra, és azt ígérték a választóknak, hogy a győztes európai pártszövetség jelöltje vezeti majd az Európai Bizottságot a következő öt évben. Ezzel a húzással azonban kivették volna a jelölés jogát az állam- és kormányfők kezéből. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az EP-választás előtt a jelölteket még az európai vezetők is támogatásukról biztosították, ám május 25. után többen meggondolták magukat.

via: EUobserver