A képviselő, aki Gillian Anderson dublőre volt az X-Aktákban

2014.09.21. 08:48
Még keményebb képviselők érkeztek az új EP-be!

Ha keménységi sorrendet állítanánk föl az európai parlamenti képviselők között, a kanadai rendőrnőből lett horvát politikus Ruža Tomašić feltétlenül az élmezőnyben végezne. 

Ruža Tomašić
Ruža Tomašić
Fotó: Facebook

Az 56 éves horvát képviselőnő a mai Bosznia-Hercegovina területén született. Még gyerekkorában Kanadába költözött, ahol először biztonsági őrként dolgozott, majd elvégezte a rendőrakadémiát. Kiváló eredménnyel zárta tanulmányait, különösen a harcművészetekben teljesített jól. Évekig cirkált Torontó és Vancouver utcáin mint motoros járőr, szakterülete a fiatalkori bűnözés és a kábítószer-kereskedelem ellen harc volt. 

1990-ben egy rövid időre visszatért Európába, Franjo Tudjman horvát elnök testőre volt a délszláv háború idején. Emellett a kilencvenes években kaszkadőrként és statisztaként is dolgozott, például az X-akták jó néhány részében feltűnt Gillian Anderson dublőreként.

EU-kritikus

Tomašić a jobboldali Horvát Demokratikus Unió színeiben jutott az Európai Parlamentbe, ahol a brit konzervatívok által vezetett EU-kritikus frakcióhoz csatlakozott. 

Párttársaihoz hasonlóan kemény hangot üt meg az Európai Unióval szemben, a július 15-i plenáris ülésen például az Európai Unió ukrajnai szerepvállalásának hiányát kritizálta. “Amióta utoljára tárgyaltuk a témát, egyáltalán nem javult a helyzet”, mondta. “Egyértelmű volt, hogy bizonyos érdekek miatt az Európai Unió semmilyen lépést nem fog tenni Oroszországgal szemben.”

A horvát rózsa

A hazájában igen népszerű politikus leginkább a kábítószerhasználat elleni harcban szerzett magának hírnevet. Sokan csak a “horvát rózsaként” beszélnek róla, ami nem annyira a virág esztétikai értékére, mint a tüskéire vonatkozó utalás.  Tomašić  Facebook oldalán több, mint harmincezer követőt gyűjtött, amivel Ivo Josipovic köztársasági elnök után a második legkedveltebb politikai szereplő.

Azt is tudja, hogyan szólítsa meg a rajongó tömegeket. A labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse előtt a horvát válogatott mezében jelent meg az Európai Parlamentben.

1972452 1479603182261400 315538994 n
Fotó: Facebook

Túl kemény?

Idén februárban Melbourne-be látogatott, ahol részt vett az ausztráliai horvátok társaságának egyik rendezvényén. A pódium fölött horvát politikusok arcképeit állították ki, többek között az usztasa vezér Ante Pavelicét, akinek második világháborús szerepvállalása erősen vitatott. Kritikusai szemére vetették, hogy részt vett az eseményen, amire azzal reagált, hogy természetesen elítél minden olyan rezsimet, amelyik tömeggyilkosságok szervezésében vett részt. Elfogadhatatlannak tartja azonban, ha az egyszerű horvát embert, a hazáját védő partizánt vagy usztasát rossz fényben tüntetik föl.