Navracsics a civil társadalommal működne együtt az EU népszerűsítésére

2014.09.29. 11:34
Európai parlamenti meghallgatásának első elemeként Navracsics Tibor írásban válaszolt az EP szakbizottságának kérdéseire leendő portfóliójával kapcsolatban. A volt külügyminiszter arra tesz ígéretet, hogy biztosként mindent el fog követni az EU és az EU-s intézmények népszerűsítésére.

Ezen a héten kezdődik a biztosjelöltek meghallgatása az Európai Parlamentben. A többfordulós folyamat első része, hogy a jelöltek írásban adnak választ az EP szakbizottságok kérdéseire. Az Európai Parlamentet mindenekelőtt az érdekli, hogy mennyire rátermett az adott jelölt a biztosi munkára, elkötelezett-e Európa felé. Emellett azt is szeretnék kizárni, hogy esetleg mások irányítják a  jelölteket a háttérből. Ezután azt firtatják, hogy az új biztos mennyire lesz hajlandó együttműködni a parlamenttel. A magyar biztosjelölt esetében végül az oktatás, a kultúra, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság kérdéskörében szerzett tapasztalairól kérdezik.

Navracsics Tibor felkészültségének bizonyítására elsőként azt emeli ki, hogy 2013-ban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az ő kezdeményezésére indította el a “Versenyben a jogokért” című nemzetközi diákvetélkedőt.

A kultúra területén arról emlékszik meg, hogy korábbi posztján a magyar külföldi kulturális intézetek felügyeletét is ellátta, illetve új intézményeket nyitott meg Isztambulban, Zágrábban és Belgrádban. Nemzetközi könyvvásárok megnyitása is az ő nevéhez fűződik.

Az uniós polgárság kérdéskörében a 2011-es magyar elnökség kezdeményezéseit hozza föl példának, mindenekelőtt az eltűnt gyerekek felkutatását segítő 116-os forródrót kiépítését, illetve a romaintegrációs stratégia elfogadását.

Befejezésképpen rámutat, hogy az EU sokat vesztett népszerűségéből az elmúlt években. “Ez politikailag tarthatatlan” – teszi hozzá. “Igaz, hogy a Bizottság és a Parlament eszközei korlátozottak, ha tenni akar ez ellen a trend ellen, és a tagországok azok, amelyek a legtermészetesebb és legközvetlenebb kapcsolatban állnak az állampolgáraikkal. Mindazonáltal Brüsszelből is többre vagyunk képesek, és többet is kell tennünk” – írja a magyar jelölt. Végezetül megígéri, hogy új technikákat és új utakat fog keresni, hogy az embereknek bemutathassa az EU-s állampolgársággal járó előnyöket. Ebben a munkában a civil társadalomra is számít majd.

Navracsics Tibor meghallgatására e héten szerdán délután hatkor kerül majd sor Brüsszelben, ahol az Euópai Parlament kultúrális és oktatáspolitikai bizottsága kérdezi ki.