Bratušek megy, Cañete marad, Navracsics kivár

2014.10.08. 20:48 Módosítva: 2014.10.11. 18:15

A szlovén biztosjelöltet, Alenka Bratušeket nagyon durván leszavazta az Európai Parlament szakbizottsága: 112 voks 13 ellenében arról, hogy nem alkalmas európai uniós biztosnak. Hozzá képest Navracsics Tibort tárt karokkal fogadták. Az "olajmágnás" Miguel Arias Cañete viszont elnyerte ugyanennek a plénumnak a szimpátiáját. Energia- és klímaügyi biztos lehet belőle.

A szlovén jelölt szereplése már az elejétől kezdve nem alakult zökkenőmentesen. Még a nyár folyamán, szlovén miniszterelnökként saját magát javasolta a biztosi posztra, nem sokkal azután, hogy a pártja elvesztette a parlamenti választásokat. Igaz, két másik nevet is küldött Jean-Claude Junckernek, viszont sejteni lehetett, hogy női jelöltként az EB elnöke őt fogja kiválasztani.

Állítólag amikor a szlovén parlament korrupciós ügyekért felelős bizottsága napirendre tűzte a nevezését, nem reagált a hivatalos felkeresésre.

Az "Energia Unió" nevű tárcát osztották rá, fő feladata az lett volna, hogy összefogja és koordinálja az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes szaktárcáinak munkáját. Fontos pozíció, hiszen a Bizottság alelnöke is lett volna egyben, és vétójogot kapott volna bármilyen jogszabálykezdeményezés leállítására.

Mindazonáltal kedd esti meghallgatásán nem tudta meggyőzni az Európai Parlament energiaügyi szakbizottságát, hogy alkalmas a feladatra. Túl általános, ködös válaszokat adott, amivel felbőszítette a hallgatóságát. Egyes hírek szerint tanácsadóira hallgatott, amikor kerülte a konkrétumokat. Navracsics Tibor meghallgatásán is sok ígéret hangzott el, egy-egy konkrét eredményről azonban így is esett szó.

Bratusek mögött az EP liberális frakciója állt. Ők nem részesei a néppárti-szociáldemokrata tandemnek, amely a meghallgatások tempóját diktálja. Sokak szerint a szlovén politikus ezért is bizonyult "könnyű skalpnak".

Szlovéniának szinte biztosan új jelöltet kell állítania. Brüsszeli hírek szerint az egyik esélyes jelölt a szocialista Tanja Fajon, aki éppen Navracsics Tibor tárcáját kaphatná meg.

Bratusek legnagyobb ellenzői, a Zöld frakció nevében Ska Keller így nyilatkozott: "Bratusek nem lehet az egyetlen, aki nem megy tovább. A többi jelölt nála is rosszabb." Elsősorban a spanyol jelöltre Miguel Arias Cañetére célzott, aki a szakbizottság szerint megfelel energia- és klímaügyi biztosnak, annak ellenére, hogy egészen a közelmúltig olajcégekben voltak érdekeltségei.

Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a szakbizottsági elnökök értekezlete, akik még egyszer átgyúrják a véleményeket. Végső döntés azonban csak jövő hét elején várható, valószínűleg éppen az új szlovén jelölés miatt. A bonyodalmak ellenére az EU vezetői szeretnék magukat tartani az eredeti menetrendhez: az új biztosi kollégium jóváhagyása október 22-én, kinevezés november 1-jén. Jövő héten új meghallgatások várhatók.