Conchita Wurst az EP-ben

2014.10.08. 12:35
Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalverseny nyertese az Európai Parlamentben kedden arról beszélt, hogy nem vágyik az emberek szeretetére. Nem érzi magát viccesnek sem. A magyar kormánynak azt üzente: ő beszél arról, ami helyes, és nem a politikusok.

Az osztrák sztár az EP öt frakciójának az együttes meghívására érkezett Brüsszelbe. “Conchita, az európai hang”, reklámozták már hetekkel korábban a plakátokon. A rendezvény házigazdája a Parlament egyik alelnöke, a zöldpárti Ulrike Lunacek volt.

“Ez egy másfajta esemény, mint amiről mostanában szó van az Európai Parlamentben. Semmi pártpolitika nincs benne. Conchitának egy nagyon fontos politikai üzenete van, amely egyben az Európai Unió üzenete is. Egyenlő jogok, a jog ahhoz, hogy félelem nélkül éld az életed, függetlenül attól, hogy milyen kisebbséghez tartozol” - mondta Lunacek. “Politikusokként szükségünk van az olyan emberekre, mint Conchita, akik könnyen el tudják juttatni a fontos üzeneteket az hallgatóságukhoz" - tette hozzá.

“Nagy megtiszteltetés nekem, hogy itt lehetek" - mondta Conchita. "A tolerancia talán már fontosabb az emberek életében, mint néhány hónappal ezelőtt. Babalépésekkel haladunk előre, de ezzel is elégedett vagyok." A rengeteg üzenetből, amit mostanában kapott, egyet emelt ki:  "Utáltam, ahogy kinézel", írták neki a Facebookon. "Még mindig utálom. De nem vagy hülye." Conchita ezt tartja a legfontosabb üzenetnek: "Nem kell, hogy szeressük egymást, csak tisztelnünk kell a másikat."

Sokan komédiának tartják a szereplését, de ő másképp érzi. “Komédia? Nem hiszem, hogy olyan vicces lennék", mondta. "Csak élem az életem úgy, ahogy én akarom."

Arra a kérdésre, hogy mit gondol az azonos nemű házasság tiltásáról, ezt válaszolta: “Ezek a problémák sok helyen jelen vannak. Egyszerűen nem értem, mi a baj az azonos nemű házassággal. Teljesen szükségtelen az emberek nemi beállítottsága alapján megítélni másokat. A társadalomnak nem fontos, hogy milyen a szexuális ízlésed.”

 

Úgy tűnik, az európai integrációnak is híve. "Európát egy nagyon erős közösségnek látom. Ez a kontinens olyan szép, abban az egységben, ahogy létezik. Szerintem rossz ötlet lenne széttörni" - mondta az Európai Parlamentben.

Végezetül a magyar kormánynak is üzent. A hvg.hu újságírója azt kérdezte, mit üzen a magyar kormánynak, amelyik konzervatív, nem szereti őt, amit az is mutat hogy Magyarországon nem házasodhatnak össze a melegek. “Nem tudom, miért kell még mindig várnunk. A jog, hogy azt szeresd, akit akarsz, annyira emberi. Ez az üzenetem az összes politikusnak. Én beszélek arról, ami helyes” – válaszolta az énekes.

Conchita ma délután egy órakor ingyenes élő koncertet ad az Európai Parlament előtt. A szereplésért nem fogadott el honoráriumot.

Polgári nevén Thomas "Tom" Neuwirth osztrák előadó idén májusban a "Rise Like a Phoenix” című számmal nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt, ráadásul toronymagasan.