Netadó helyett virtuális útlevél: az észtek így csinálják

2014.10.28. 10:12
Ötven euróért észt virtuális állampolgárság, gyors, kulturált állami ügyintézés és alacsony adózás jár. Észtország így áll a digitális gazdasághoz, netadóról szó sincs.

December 1-jétől bárki igényelhet észt digitális állampolgárságot, amellyel hozzáfér a balti miniállam elektronikus szolgáltatásaihoz. Például tíz perc alatt bejegyeztetheti a cégét vagy leadhatja az adóbevallását. Az 50 euróért kínált elektronikus személyi igazolvány legnagyobb előnye mégis az, hogy hitelesen tanúsítja a tulajdonos identitását az interneten, és a hozzá kapcsolódó e-aláírást minden hivatalos szerv ugyanúgy elismeri, mint a kézi aláírást. Az e-személyit Észtországon kívül más uniós országokban is elfogadják, és 2018 második felére várhatóan az Európai Unió egészében használható lesz.

A finnugor nyelvrokonoknál tíz éve működő elektronikus azonosításnak köszönhetően az észt állampolgároknak nem kell például minden alkalommal ugyanazokat az adatokat kitölteniük, ha egy hivatallal, bankkal vagy biztosítóval van dolguk, mert ezek az adatok a személyivel előhívhatók. Az észt állam a magánszemélyeknek 600, a cégeknek 2400 elektronikus szolgáltatást nyújt. Lehet többek között interneten szavazni, adózni, útlevelet vagy jogosítványt kérni. A cégeknek gyakorlatilag semmilyen ügyintézéshez nem kell személyesen elvándorolni az államhoz, még a peres ügyeiket is elintézhetik egy online választottbíróságon.

Az észtek az egyszerű, gyors és olcsó online ügyintézéssel néhány éven belül tízmillió virtuális állampolgárt kívánnak az országba csábítani. Először azokra számítanak, akiknek jelenleg is vannak üzleti vagy családi kapcsolatai az országban, vagy akik átmenetileg ott tanulnak és dolgoznak.

Azt is remélik, hogy a gyorsan fejlődő internetes startupok is lecsapnak a lehetőségre, és sikerül gazdag, kényelmes ügyintézésre vágyó magánszemélyeket is virtuálisan az országhoz kötni. A kényelemhez viszonylag alacsony adókulcsok is társulnak Észtországban, az állam működése hatékony és átlátható, a költségvetés stabil, az ország pedig az eurózóna tagja.

Megéri nem szívatni az internetezőket

Az észt kormány szerint csak az e-azonosítók kiállításából 50 millió euró bevétel származhat, de ennek sokszorosát remélik adóbevételek formájában beszedni. Az észtek másik törekvése, hogy lerázzák magukról az exszovjet jelzőt, és helyette egy technológia- és jövőorientált, gazdag miniállam képe alakuljon ki róluk világszerte.

Aki e-személyit szeretne, annak egyelőre el kell látogatnia Észtországba, a kiállításához ugyanis ujjlenyomatot vesznek és fényképet készítenek. Azt ígérik, hogy 2015 második felétől a procedúrát az észt nagykövetségeken is el lehet majd végezni. A rendszer biztonságos, tíz éve nem sikerült feltörni, pedig 2007-ben Oroszországból nagyszabású kibertámadást intéztek Észtország ellen. Az észt állam informatikai igazgatója (CIO, ott ilyen is van) úgy fogalmazott, hogy országa ugyanazt a kényelmet szeretné nyújtani az állami ügyintézés terén, amit a hitelkártya elterjedése hozott el a vásárlások terén.