Ön szerint kiakadna ezen a képen a pápa?

2014.11.23. 14:26
Jobboldali politikusok saját kezűleg szedtek le egy festményt az Európai Parlament faláról, mert istenkáromlónak tartották. A pápát akarták védeni.

Sajátos börleszk játszódott le az Európai Parlamentben az októberi plenáris ülés alatt. Három jobboldali EP-képviselőnek nem tetszett az egyik folyosón kiállított festmény, és akcióba léptek ellene. Az olasz festő, Bruno Cassinari Il dolore (la ballerine) című képe a keresztre feszített Jézust ábrázolja, mellette egy meztelen nőalak áll.

Mario Borghezio, az olasz Lega Nord képviselője nem teketóriázott: odalépett és leakasztotta a falról a képet. Az egyik parlamenti alkalmazott visszahelyezte. Később párttársa, Gianluca Buoanno szedte le a falról, és magával is vitte a festményt. Megint visszarakta egy hivatalnok. Fél órával később a francia Bruno Gollnisch érkezett, és írni kezdett a keretre. A parlament személyzete rászólt, hogy hagyja abba, de ő addigra már megörökítette a véleményét a kép alatti táblán.

Bruno Cassinari: Il dolore (la ballerine, 1977)
Bruno Cassinari: Il dolore (la ballerine, 1977)
Fotó: Lara Malvesi, Twitter

 C’est de la merde

„ez szar”, jegyezte föl az alkotó neve és a mű címe fölé. Gollnisch a radikális jobboldali Front Nationalban, Marine Le Pen pártjában politizál.

A képet ezután elszállították.

A holland liberális képviselő Sophia in ’t Veld megütközve beszélt az ügyről a plénum előtt: „a kollégáink, Gollnisch és Borghezio megrongálták a képet, mert istenkáromlónak és felháborítónak tartják. Úgy hallottam, hogy ez a Ház eltávolította a festményt. […] Arra kérném a Tisztelt Házat, hogy

ne engedjen az önkifejezés szabadságára gyakorolt elfogadhatatlan nyomásnak, és tegye vissza a festményt.

Mario Borghezio az EUrologusnak elmondta, hogy esze ágában sem volt kárt tenni a képben. „Nagyon óvatosan vettem le a falról, és mindent a biztonsági őrök szeme láttára csináltam.” Mint elmondta, tiltakozni akart ellene, hogy a képet a plenáris ülésterem bejáratának a közvetlen közelében állították ki. „Nem ismerem a festőt, és azzal sincs probléma, hogy a műve ki van állítva a parlamentben. Viszont

nem tartom szerencsésnek, hogy Őszentsége látogatása előtt egy olyan képet tesznek az ülésteremmel szembe, amelyik egy meztelen nőt ábrázol, vélhetően Szűz Máriát.

Ferenc pápa jövő héten látogat Strasbourgba, kedden délelőtt tart beszédet az Európai Parlamentben. A vizitről az EUrologus is beszámol majd.

Mi lesz a képpel?

Bruno Cassinari festménye az EP állandó műtárgy-gyűjteményének a része, és az olasz EU tanácsi elnökség tiszteletére állították ki. Az incidens után elszállították, és felmérték, hogy esett-e baja. A parlament vezetősége később úgy határozott, hogy a keretet

helyre kell állítani és vissza kell rakni ugyanoda, de magasabbra, és üveg mögé.

Arról, hogy megbüntetik-e a három gyanúsított képviselőt, a parlament szociáldemokrata elnökének, a német Martin Schulznak kell döntenie. Ő határoz majd arról is, hogy Bruno Gollnischnak kell-e fedeznie a keret helyreállításának költségeit.