Falhoz állították a görögöket

2015.02.17. 10:27
Szivárogtattak a görögök az eurócsoport ülésről, amit állítólag ezért zártak rövidre. Egy kiutat hagytak nekik pénteki határidővel.

Az eurózóna pénzügyminiszterei kompromisszumot ígértek, mégis a múlt heti ajánlat szinte változatlan szövegét akarták újból lenyomni a görögök torkán. Athén újból nemet mondott, és a találkozó közben kiszivárogtatták a munkadokumentumot, mire a többiek berágtak és feloszlatták az ülést.

Kevesebb, mint két hét múlva lejár a mentőprogram, amire az eurócsoport többi tagja dobta össze a pénzt a görögöknek. Ezután külső segítség nélkül előbb-utóbb csőd fenyegeti a január végén megválasztott, szélsőbaloldali vezetésű athéni kormányt.

Hiába nagyon feszített a helyzet, szerdán még csak közelebb sem kerültek a megoldáshoz. A görög kormányzat már az ülés alatt közölte, nem tudnak beleegyezni az eddigi program meghosszabbításának a feltételeibe. „Ésszerűtlen és elfogadhatatlan egyesek ragaszkodása, hogy a görög kormány hajtsa végre a mentőprogramot” – nyilatkozta egy tisztviselő a Reutersnak.

Csak az idejüket vesztegetik azok, akik visszatérnek erre az ügyre.

A megegyezés szövege is elkezdett keringeni az interneten. A görögökkel a már meglévő program kiterjesztését és sikeres befejezését ígértették volna meg. Korábban Janisz Varufakisz pénzügyminiszter arról beszélt, az eddigi feltételek harminc százalékát nem tudják elfogadni, de a maradékba bele tudnak menni. Állítólag a szivárogtatás és a háttérből üzengetés miatt felfüggesztették az ülést.

Ultimátumot kapott Athén

Az erőszakoskodás azért tűnhet érthetetlennek, mert a legutóbbi alkalommal, múlt szerdán egy hasonló nyilatkozatot próbáltak lenyeletni a görögökkel, de akkor sem sikerült. Athénnak mindenféleképpen külső segítségre van szüksége, mert a piacról képtelen finanszírozni magát – bár olyan kijelentésekkel próbálja növelni a mozgásterét, hogy ha más nem segít, majd Moszkvához fordul.

A találkozó után sem tágított Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke. A határidők miatt

péntekig kérhetik a görögök, hogy terjesszék ki a programot,

és ha így lesz, akkor újra összeülnek – adott ultimátumot Athénnak. Bezárta azt a kiskaput is, hogy eggyel magasabb szinten egyezkedjenek: közölte, hogy beszélt Donald Tuskkal, az uniós (és euróövezeti) tagállamok állam- és kormányfőinek elnökével, aki nem tervez találkozót összehívni az ügyben. A mostani programban még van pénz, rugalmas, de vannak feltételei is, sorolta a kiterjesztés kölcsönös előnyeit Jeroen Dijsselbloem. A görög pénzügyminiszter korábban arról beszélt, hogy egy „áthidaló megegyezést” akarnak nyárig, ami az Eurócsoport elnöke szerint úgy hangzik, mint a kiterjesztés.

A görögök a Nemzetközi Valutaalaptól se nagyon számíthatnak pénzre. Christine Lagarde, a szervezet elnöke elmagyarázta: az ő programjuk 2016 márciusában járna le, de a görög választások miatt eddig halasztgatták a felülvizsgálatát. Ha kiderülne, hogy a kormányprogram nem felel meg „nagyjából” a feltételeknek, ami szinte biztos, ők sem folyósítanak semmilyen összeget.

A távozó pénzügyminiszterek nyilatkozataiban hiába keresett volna Athén kapaszkodót. A görögök kérni fogják a program kiterjesztését, ez áll az érdekükben – mondta például az olaszokat képviselő Pierre Carlo Padoan, holott ők korábban Cipraszék egyik fő szövetségesének tűntek.

A görögök is erősködnek

Janisz Varufakisz se akart engedni. Szerinte „kollegiális szellemben” tárgyaltak, és kétség sem fér hozzá, hogy meg fognak egyezni. A szélsőbaloldali Szirizát azért választották meg, mert megkérdőjelezték az egész eddigi program logikáját, ami többek között humanitárius katasztrófához vezetett, szögezte le.

A múlt héten is visszautasították a program kiterjesztését, mert „az a probléma része, nem a megoldásé”.

Felhívta rá a figyelmet, hogy Jeroen Dijsselbloem és Alekszisz Ciprasz egy héttel korábban, csütörtökön megegyeztek, hogy egy „új megállapodásra” fognak törekedni. Az Eurócsoport elnökének azt is a szemére hányta, hogy percekkel az ülés kezdete előtt visszavonatott egy nyilatkozatot, amibe hajlandó lett volna beleegyezni, de a kiterjesztés erőltetésével „visszavitt minket múlt szerdára”. 

A következő 48 órában „az igazi Európa” majd összeül, és megtalálják azokat a kifejezéseket, amelyekre alapozva egy mindenkinek jó megállapodás születhet, igyekezett derűlátó lenni Janisz Varufakisz, arról viszont nem volt hajlandó nyilatkozni, mi lesz, ha lejár a program, és nincs megegyezés.