„Nein” a görög hitelhosszabbításra

2015.02.19. 17:21 Módosítva: 2015.02.19. 17:21
Athén nem adta meg magát eléggé, szól Berlin indoklása.

A görög kormány február 19-én hivatalosan kérte az euróövezeti hitele meghosszabbítását, ami a hónap végén járna le. Athén a hét elején, az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozóján  ultimátumot kapott , hogy péntekig elküldje a kérelmet, és akkor aznap még hajlandóak újra összeülnek tárgyalni. A testület vezetője, Jeroen Dijsselbloem  Twitteren  már be is jelentette, hogy ennek megfelelően február 20-ára ismét összehívja a minisztereket.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a hónap vége után idővel a görög állam és a bankok nem tudják finanszírozni magukat. Utóbbiakat jelenleg az Európai Központi Bank tartja életben egy programmal, amelyet február 18-án erősítettek meg, de ha nincs a mentőöv az államnak, elzárulhat a bankoknak nyitott csap is. A görög pénzintézetek már így is nehezebben jutnak pénzhez az EKB-tól, mint korábban.

Ennek ellenére a németek szinte rögtön keresztbe feküdtek a megállapodásnak. Martin Jäger, a német pénzügyminisztérium egyik szóvivője szerint a görög kérvény túl sok kérdést hagy megválaszolatlanul és nem felel meg a pénzügyminiszterek követelésének, hogy a görög kormány feltétel nélkül egyezzen bele az eddigi mentőprogramba a régi feltételekkel. Nem valódi javaslat a megoldásra, hanem „csak az a célja, hogy áthidalja a finanszírozást a program követelményeinek teljesítése nélkül”.

Az Európai Bizottság korábban üdvözölte a görög kérést. Az intézmény elnöke, Jean-Claude Juncker „jó jelnek látja ezt a levelet, amely az értékelése alapján kikövezheti az utat egy ésszerű megegyezéshez a pénzügyi stabilitás érdekében az egész euróövezetben” – nyilatkozta Margaritisz Szkínász szóvivő.