Közös hadsereget akar az EU-nak Juncker

2015.03.09. 13:10
És az megvan, hogy papíron már létezik uniós gyorsreagálású erő? Pedig nem is vicc!

Az Európai Uniónak saját hadseregre van szüksége, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a Welt am Sonntagnak. Jean-Claude Juncker szerint így az EU hitelesebben tudna reagálni a békét fenyegető veszélyekre egy tagállamban vagy egy szomszédos országban – az ukrajnai konfliktusban is.

Egy közös európai hadsereg azt a világos üzenetet közvetítené Oroszországnak, hogy komolyan gondoljuk  az európai értékeink védelmét

– vitt be egy szájkarateütést.

Elvben már van hasonló

Az ötlettel van egy-két gond. Az egyik, hogy a legtöbb EU-tagállam már része egy évtizedek óta működő katonai szövetségnek, a NATO-nak. A szövetség éppen gyorsreagálású erőket rak össze a keleti tagállamai védelmére, így kérdés, mi szükség lenne ugyanezt csinálni, az USA nélkül. Jean-Claude Juncker azzal próbált érvelni, hogy a NATO-be nem minden EU-tag lépett be, ami jogos, csak ezek az országok főleg épp azért maradtak ki, mert semlegesek akarnak maradni.

A másik probléma, hogy elvben már létezik valami, ami hasonlít egy uniós hadsereghez, de az se nagyon akar működni. A tagállamok 1998-ban kezdtek el kacérkodni a közös biztonság- és védelempolitikával, 2007 óta pedig papíron létezik egy 60 ezer fős gyorsreagálású erő. (Ne röhögjön, tényleg nem viccelünk.) Ebbe a tagállamok ajánlottak fel már létező egységeket, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak, de még a harcképessé nyilvánítás után is rengeteg hiányosság maradt, hogy uniós színekben együtt vessék be őket. Talán nem csoda, hogy ennek eddig a lehetősége se nagyon merült fel.

A német miniszter szerint ez a jövő

A német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen üdvözölte Jean-Claude Juncker bejelentését, bár csak annyit mert mondani, hogy a közös hadsereg „a jövő egy pontján” esélyes. Nem így gondolja Norbert Röttgen, a német alsóház külügyi bizottságának elnöke. „Egy közös hadsereg egy olyan európai vízió, aminek eljött az ideje– mondta. – Az európaiak összességében hatalmas összegeket költenek hadseregre, a sokszorosát, mint Oroszország” – mutatott rá.

Csakhogy a briteknek semmi kedve Jean-Claude Juncker javaslatához. Hiába ők voltak az uniós biztonság- és védelempolitika kezdeményezői a franciákkal együtt, egy közös hadsereg mindig is túl sok volt nekik, különösen a mostani euroszkeptikus konzervatív vezetésnek. „Az álláspontunk kristálytiszta abban, hogy a védelem nemzeti, és nem EU-hatáskör”, és 

nincs kilátásban egy európai hadsereg

szögezte le egy kormányszóvivő.

1954-ben már majdnem sikerült

Ha azt hiszi, hogy csak egy piás eurokrata kósza ötletéről van szó, megnyugtatjuk: az ötlet nagyjából egyidős az EU legelső elődjével. Winston Churchill már 1950-ben beszélt arról, hogy szükség lenne egy európai hadseregre. Még abban az évben megszületett a Pleven-terv, és 1952-ben aláírták az Európai Védelmi Közösség létrehozásáról szóló szerződést. Az elképzelés 1954-ben bukott el azzal, hogy a francia parlament nem ratifikálta, mert nem akarták feladni a saját hadseregüket azért cserébe, hogy ne jelenjen meg az önálló német haderő. Gyenge pótlékul még abban az évben összerakták a Nyugat-európai Uniót, ami évtizedekig fantomszervezetként működött, és 2011-ben szűnt meg. A feladatait az EU vette át.