Hadihajókkal megy az embercsempészeknek az EU

tag-reuters (15)
2015.04.23. 23:20 Módosítva: 2015.04.24. 00:07
Fokozott tengeri ellenőrzéseket, az embercsempészek elleni hatékonyabb fellépést és az eddigieknél háromszor több pénzt ígért a földközi-tengeri humanitárius katasztrófa enyhítésére az Unió.

Mit tett eddig az EU?

A térségben működő Triton Művelet, melyet a Frontex határvédelmi ügynökség felügyelt eddig havi 2,9 millió euróból működött és hét hajóval vigyázta az olasz partokat. Kevesebb forrásból gazdálkodva de hasonló elven a görög partoknál a Poseidon figyelt a tengeren a bajba jutott menekültekre. Az EU igazi szégyene, hogy a fentieknél jóval hatékonyabb olasz Mare Nostrum program fél éve ért véget miután a britek és a németek nem akarták tovább közösségi szinten finanszírozni, mondván csak több embert biztat a kockázatos tengeri út megtételére a túlélés reményében.

Az Amnesty International a csúcs előtt tüntetést tartott a brüsszeli Schuman téren és azt üzente, hogy az uniós tervek “totálisan alkalmatlanok és szégyenletesek”.

Havi kilencmillió eurót – az eddigiek háromszorosát - költik ezentúl az Európai Unió földközi-tengeri műveletére, a Tritonra, amely az olasz és máltai partok közelében kutat embercsempész hajók után. Francois Hollande francia elnök a csütörtöki csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón világossá tette, hogy a művelet tengeri és légi ereje kettős feladatot lát el: egyrészt kimentik az áldozatokat, ha a hajóikat baleset éri, másrészt igyekeznek elrettenteni és visszafordítani az embercsempész járműveket.

A pénzügyi felajánlás mellett hadifelszereléssel is rendesen feltuningolják a Tritont az EU-s vezetők ígérete szerint. Nagy-Britannia egy zászlóshajóval erősíti a majdnem kétszeresére dagasztott Triton flottát, amelynek a legénysége több száz tengerészgyalogosból áll, és helikoptert is szállít. A szakértők úgy vélekednek, hogy egy ilyen hadihajó az áldozatok felkutatásán és mentésén túl jóval komolyabb katonai műveletekre is alkalmas. Többek között a líbiai partvonal fegyveres biztosítására is. A britek és a franciák egyébként is nagy támogatói egy komoly katonai beavatkozásnak Líbiában. Németország egy fregattot és egy csapatszállító hajót ajánlott föl, és Franciaország is hozzájárul egy hadihajóval a közös erőfeszítéshez.

Magyarország két-két szakértővel erősítené az európai határvédelmi ügynökség (Frontex), és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) munkáját. A Frontex személyzetébe Magyarország már korábban felajánlott 26 szakértőt, ezt a keretet bővíti tovább a mostani felajánlással.

A fentiekkel az amúgy alacsony várakozásokat sikerült némileg überelni az állam- és kormányfők csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozóján, melyet a hétvégi 900 halálos áldozatot követelő menekülteket szállító hajó katasztrófája nyomán hívtak össze sebtiben.

Meg se próbálkoztak a közös menekültpolitika reformjával

A csúcsot előkészítő következtetés-tervezet egy 5000 fő befogadását célzó pilot projektről szólt, melyben a tagállamok arányosan vállalták volna menekültek letelepítését.

Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott: az 5000 fős befogadói pilot programot olyan kevésnek találta más vezetőkkel együtt, hogy az végül ki is került a EU-csúcs következtetései közül. Összehasonlításképp idén eddig 2000 ember veszett oda becslések szerint – 36 ezren jutottak át sikerrel - a Földközi-tengeren és tavaly 170 ezer ember próbált meg eljutni csak Olaszországba, mely számot idénre 200 ezerre becsülik. Hiányoznak tovább a konkrétumok a menekültek befogadása kapcsán, annak ellenére, hogy azt a leginkább érintett Olaszország, Málta és Görögország évek óta kéri a többi tagállamtól.

Komoly vita zajlott diplomáciai források szerint arról, hogy elég e a keresési és mentési források megnövelése vagy katonai beavatkozással stabilizálni kell-e mindenekelőtt a líbiai politikai helyzetet, ahonnan Szíria és Szudán mellett a legtöbb menekült próbál eljutni az Unióba egy jobb élet reményében.

Donald Tusk Európa Tanácsi elnök sem rejtette persze véka alá, hogy a pénz és az EU jóakarata önmagában nem elég amikor “a kétségbeesett emberek tömegeit, háborúk és polgárháborúk, szegénység és instabilitás kényszeríti menekülésre”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport