A magyar kormány a görög kilépésre készülhet a déli kerítéssel

000 TS-Par8202923
2015.06.18. 20:43 Módosítva: 2015.06.19. 11:11
Ma sem született megegyezés a görög hitelprogram folytatásáról, az ország az eurózónából való kilépés küszöbén áll. Lehet, hogy a magyar kormány attól tart, Athén átengedi az összes Görögországba érkező menedékkérőt észak felé. Ezért lehet sürgős a kerítés a szerb határon.

Nem született megállapodás a görög adósságválság ügyében az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán, közölte Valdis Dombrovskis, az euró ügyeiért felelős európai bizottsági alelnök.

A testület elnöke, a láthatóan gondterhelt holland pénzügyminiszter Jeroen Dijsselbloem az ülés után azt mondta, megállapodás „még nincs a láthatáron”.

„Az elmúlt hetekben nem haladtak a tárgyalások” – festett elég lehangoló képet Dijsselbloem a közelmúlt fejleményeiről, bár úgy látta, hogy lehetséges megegyezni és még a hónap vége előtt meghosszabbítani a programot.

Hozzátette, hogy meg kell hosszabbítani a programot, mert „elképzelhetetlen”, hogy június 30. előtt kifizetésre is idő maradjon (azaz nem látni, hogyan fizetheti ki Athén az IMF-hitelét). Ehhez a görögökön a sor, és ha a következő napokban lesz beérkező javaslat, azt megvizsgálják.

Szeretnék, ha Görögország megtarthatná a közös fizetőeszközt, de felkészültünk az eshetőségekre,

figyelmeztetett.

Pierre Moscovici gazdasági biztos is a görög kormányt hibáztatta, amely „katasztrofális forgatókönyvet” kockáztat, hacsak nem kezd komolyan tárgyalni. Amit az intézmények kérnek, azok nem megszorítások, hanem pénzügyileg fenntartható és hiteles reformok. Így is már „komoly engedményeket tettek és rugalmasak” Christine Lagarde, az IMF igazgatója szerint, de a megegyezéshez „felnőttekre van szükség”, osztott ki egy anyai pofont a résztvevőknek.

Görögország a bevándorló-kártyát is kijátszaná?

Durva eszközökhöz nyúlhat az EU és Görögország is, ha a következő napokban nem születik megegyezés. Elképzelhető, hogy Görögország csődöt jelent be az ebben a hónapban esedékes hiteltörlesztésére és távozik az eurózónából.

Ugyanakkor az EUrologus brüsszeli diplomáciai forrásból úgy tudja, hogy EU-s vezetői körökben tartanak tőle: a görög kormány azzal tartaná sakkban a drasztikus költségvetési szigorítást előíró európai tárgyalópartnereit, hogy átengedi az északi határain a Görögországba érkező menedékkérő tömegeket.

Az EU-s válasz erre az lehet, hogy kizárják Görögországot a schengeni térségből.

Könnyen előfordulhat, hogy a magyar kormány erre az eshetőségre készül, és ezért vált hirtelen nagyon sürgőssé, hogy felhúzzák a magyar-szerb határszakaszon a sokat emlegetett kerítést.

A többi lehetséges okról, hogy miért kezdünk kerítésépítésbe, itt írtunk bővebben.

Ez már nem babra megy

Hogy most tényleg Görögországon múlik a dolog, azt Christine Lagarde, az IMF vezére már a tanácskozás előtt egyértelművé tette, azt mondta, Görögország nem kap türelmi időt, ha június 30-ig nem fizet, az IMF fizetésképtelennek minősíti.

A tét nem kevés, Görögországnak a hó végéig egy 1,6 milliárd eurót (forintban nagyjából 500 milliárdos) kell törlesztenie az IMF felé, és a 7,2 milliárd eurós (2250 milliárd forintos) EU-s mentőcsomag meghosszabbítása is pengeélen táncol.

A probléma nagyjából az, hogy az EU kért egy hihető tervet a görögöktől arra, hogy mégis hogyan tervezik visszafizetni az irgalmatlan hiteleiket. Pláne úgy, hogyha közben otthon néha azt mondják, hogy nem is annyira fogják visszafizetni ezeket, hanem majd kéréssel-fenyegetéssel elérik, hogy ne kelljen visszaadni ezeket, valahogy államcsőd se legyen és EU-tagok is maradjanak.

De a görögök végül beadtak egy tervet, amiben a főbb számokban teljesítik az EU és az visszafizetési elvárásait. Igen ám, de a hitelező intézmények: a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank részletesen megnézték ezt, és arra jutottak, hogy ezek leginkább vágyálmok, ugyanis a tervben nincsenek olyan intézkedések, amelyek fenntarthatnák a programot. Erre a görög kormány rávágta, hogy

az EU el akarja venni az idős görögök megérdemelt nyugdíját, és ebbe ők soha nem mennek bele.

Az Unió meg mentegetőzött utána, hogy tényleg volt egy olyan megállapítás a kritikájukban, hogy fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer, de ez nem azt jelenti, hogy éhező görög nyugdíjasokat kérnek, hanem hogy reformálják meg a nyugdíjrendszerüket úgy, hogy húsz év múlva is ki tudják fizetni, amit ígérnek. 

Ha nem sikerül megnyugtatóan megállapodni a görög válságrendezés folytatásáról, akkor „irányíthatatlan válság” jöhet, figyelmeztetett korábban a görög központi bank. Ha nem sikerülne megegyezni, az „egy fájdalmas út kezdetét jelezné, amely kezdetben görög csődhöz és végül az ország kilépéséhez vezetne az euróövezetből, valamint – legvalószínűbben – az Európai Unióból”.

A Capital Economics szerint, ez minden érdemi adósságcsökkentésnél bekövetkezne, a Morgan Stanley szerint pedig

a görög kilépésnek kétharmad körüli mostanság az esélye.

Közben folytatódik a pénzek kivonása a görög bankokból. Januártól májusig 29,4 milliárd euró bankbetétet számoltak fel, így a betétek összege 128 milliárd euróra esett. A roham azóta sem állt meg, csak szerdán 900 millió eurót vettek ki a betétesek.

Hétfőn csúcstalálkozó

Donald Tusk, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testületének az elnöke hétfő estére összehívta az euróövezeti országok csúcsvezetőinek tanácskozását, írta az MTI.

„Ideje, hogy sürgősen a legmagasabb politikai szinten vitassuk meg Görögország helyzetét” – állapította meg Tusk.